Waarom kost een 1.5 Liter fles Coca Cola in Spanje 1 Euro, en in Nederland 1.75, is toch dezelfde Cola, uit dezelfde fabriek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Heel factoren en het komt NIET uit de dezelfde fabriek. Coca-cola en pepsi hebben regionale productent, soms geheel in eigen handen maar soms gedeeltelijk (bijv. de overige aandelen van het regionale bedrijf zijn in handen van een partnerbedrijf of zijn ook beursgenoteerd) en soms geheel niet (franchising eigenlijk). Deze lokale productiebedrijven voeren een strategie voor hun markt, m.a.w. de prijs hangt van af o.a. de volgende factoren: - vraag en aanbod: in Nederland en de meeste landen houden we ontzettend van cola en willen we graag veel cola drinken (ik heb gehoord dat in portugal er veel minder zou worden gedronken), m.a.w. er is veel vraag en relatief weinig aanbod. - inkomen: in Spanje verdienen de mensen veel minder, met de Nederlandse prijzen zou de vraag dusdanig afnemen dat het voor die bedrijven niet lucratief zou zijn (dan wordt er te verdiend ondanks de hoge prijs) -productiekosten: in Spanje verdienen verdienen veel mensen en door de crisis zijn veel mensen werkloos. Hierdoor liggen de lonen lager en hoeft het bedrijf minder geld te vragen om het terug te verdienen. - marketingstrategie: de prijs is ook afhankelijk van strategie, zet je het in als premium drankjeof allerdaags drankje - andere marktomstandigheden: bijv. het aan tal supermarktketens en hun marktmacht, als je in een land veel supermarkten is hun onderhandelingspostitie tegenover de supermarkt minder sterk dan in landen waar weinig supermarktketens actief zijn en daarnaast bepalen die ook deels de prijs (wat dan weer afhankelijk is van o.a. de productiekosten (kosten supermarktpersoneel enz.)). Oftewel, er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs, dit zijn de grofweg de belangrijkste. Toegevoegd na 3 minuten: "onderhandelingspostitie tegenover de supermarkt" moet zijn tegenover de fabrikant. Tweede aanvulling: daar regionale waterverschillen kan het product soms iets ietsjes anders smaken oer regio. Toegevoegd na 7 minuten: Derde aanvulling die ik ben vergeten: belastingen en accijns. In nederland belasten we frisdrank ook met accijns (en plastic) en t btw tarief kan verschillen per land. Of ze deze accijns in Spanje ook bestaan e hoog ze zijn weet ik niet. Vierde aanvulling: het staiegeldsysteem kost fabrikanten en supermarkten in Nederland gewoon veel geld en die willen er daarom graag vanaf. Die flessen moeten weer terug, opnieuw verwerkt worden enz. is wel beter voor het milieu maar niet perse de meest effeciente aanpak voor frisdrank fabrikanten,

Allereerst dien je te kijken naar de belasting. Weet niet of de BTW hetzelfde is. Dit maakt al verschil. Fabrikanten passen hun producten vaak aan naar de levensstandaard in een land. In Polen koop je ook in een bar een halve liter bier voor minder dan 2 euro.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100