Waarom wordt er juist koolzuurgas (CO2) in frisdrank gedaan en geen ander gas zoals bijv. zuurstof (O) of lachgas (N2O)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

CO2 is goedkoop, inert, lost prima op in water (frisdrank), is onschadelijk voor je gezondheid (in de hoeveelheid die gebruikt wordt), maar met name en vooral omdat het zorgt voor de frisse smaak van frisdrank, samen met de andere zuren die aan frisdrank toegevoegd worden (m.n. citroenzuur en soms fosforzuur) Zuurstof is te reactief en zou je frisdrank binnen no-time laten oxideren. Daarnaast is het onveilig vanwege explosie gevaar. Lachgas is duurder dan de andere opties, en heeft ook een duidelijk en merkbaar effect op je gezondheid, dus dat zou niet een mogen. Toegevoegd na 14 uur: O ja! Er worden ook andere gassen gebruikt in drank, maar dat is echt uitzonderlijk. Neem b.v. Guinness bier, daar zit stikstof in i.p.v. koolzuur, omdat men juist dat bier geen zure smaak, maar juist een ronde, diepe smaak wil geven, en stikstof is volledig neutraal van smaak. Het geeft tevens kleine belletjes, en dan krijg je de kenmerkende schuimlaag van Guinness, die wat steviger en romiger is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100