Wat gebeurt er chemisch als je water aan whisky toevoegt?

Een vriend die bij mij whisky dronk beweert dat er water bij moet of ijs om de smaak los te laten komen. Als dat zo is, waarom doet de fabrikant dat dan niet? En mijn echte vraag is: als dat waar is, wat gebeurt er dan op chemisch niveau? Want zo'n bewering moet toch wetenschappelijk uit te leggen zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier spelen meerdere facetten een rol. Allereerst lossen veel smaakstoffen in Whiskey (etherische olien en ethers) veel beter op in alcohol dan in water. Om dus een hoge concentratie aan smaakstoffen in de drank te laten oplossen is een hoog alcoholpercentage dus belangrijk. Veel sterke dranken worden dan ook troebel als je ze te sterk verdunt met water. Bij whiskey en andere dranken die in houten vaten " op smaak" gebracht worden, extraheert de alcohol stoffen als houtteer uit het hout waarin de drank moet rijpen. Naast alcohol en bovengenoemde stoffen kunnen er ook geringe hoeveelheiden aceton (boomalcohol genoemd) en andere alcoholen in de drank voor komen , waarvan propanol en isopropanol de bekendsten zijn. De suikers en de gisten zijn daarom van belang, drank waar veel aldehyden en andere soorten alcohol dan ethanol in zitten, veroorzaken sneller een kater dan drank waarin naast water en smaakstoffen alleen zuivere ethanol zit. Om de smaak van drank anders te proeven, is extra water nodig die de in alcohol oplosbare stoffen doet vrijkomen, de emulsie van water met etherische olien etc. hebben een goed contact met de smaakpapillen en verdampen in de warme mondholte beter zodat de geur sterker naar boven komt en daardoor een andere smaaksensatie geeft dan onverdunde drank. Vooral dranken die door verdunning een van 7 afwijkende pH hebben smaken "on the rocks'(op ijsblokjes) beter, de dissociatiegraad van zwakke zuren en basen zijn erg temperatuurgevoelig. Met name de bittere smaaksensatie wordt vaak door basische stoffen veroorzaakt, aldehyden zijn vaak basisch. Dus chemisch gezien gebeurt er niet zoveel als je whiskey verdunt met water, het vormen van emulsies van smaak-en geurstoffen die veel beter oplossen in water dan in alcohol is een natuurkundig aspect, proeven op zich is wel een chemisch proces, de aanwezigheid van extra water en de temperatuur geven een andere evenwicht-instelling tussen de vele smaak- en geurstoffen die whiskey rijk is.

Jij hebt gelijk ;) De echte pure volle smaak ervaar je wanneer je er geen water aan toevoegt. Water bij de whisky is om de sterkte van het alcohol percentage minder sterk te maken, zodat je het makkelijker op kunt drinken. Op chemisch gebied, gebeurt er dus niets. Het water mengt zich met de whisky, het alcohol percentage zakt per glas en je kunt het dan beter drinken. (dan is het niet zo sterk)

Bij gewone whisky hoef je ZEKER geen water te doen ('t mag wel..... maar 't is zonde)! Een lekkere malt is lekker zoals 'ie in de fles zit. Daar heeft de fabrikant ook wel water bij gedaan. Het is anders bij een cask strength whisky, van bijvoorbeeld 53% alcohol. Als je daar een drupje water bij doet, ga je 'm wel beter proeven. Van zichzelf is een cask strength zo sterk, dat je het niet echt goed proeft. Toegevoegd na 51 seconden: excuus: 63 % Toegevoegd na 3 minuten: Zie bij de link de mening hierover van whiskykenners en l-liefhebbers.

Bronnen:
http://www.hetwhiskyforum.nl/viewtopic.php...

Veel kenners adviseren om bij complexe whisky's wat water toe te voegen. Dan komen de geur en alle facetten van de smaak beter vrij. Dat geldt vooral voor whisky's met een hoog alcoholpercentage. "The sample is always diluted, or cut, with water; this releases the esters and aldehydes and thus makes the aroma more pronounced." (zie bron) Een goede whisky hoort eigenlijk niet gedronken te worden met ijs. IJs vermindert de smaaksensatie sterk. Maar altijd geldt het motto: Drink de whisky zoals jij hem lekker vindt. Toegevoegd na 2 minuten: Oeps, ik zie dat ik dezelfde bron geef als mijn voorganger.

Bronnen:
http://www.hetwhiskyforum.nl/viewtopic.php...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100