Een matig gebruik van rode wijn kan de kans op een hartaanval verkleinen.
Een tijdlang hebben wetenschappers zich gebogen over wat de „Franse paradox” wordt genoemd. Hoewel de gemiddelde Fransman via zijn eten vrij veel verzadigde vetten binnenkrijgt, die tot hart- en vaatziekten bijdragen, is het sterftecijfer als gevolg van een hartinfarct onder de Fransen een van de laagste in het geïndustrialiseerde westen.
De Parijse krant Le Figaro verwees naar rapporten die in het Britse medische blad The Lancet waren gepubliceerd, en schreef dat dit volgens geleerden wellicht iets te maken had met het feit dat de Fransen gewoonlijk rode wijn bij het eten gebruiken.
Aangetoond is dat de in rode wijn aanwezige zure bestanddelen die fenolen worden genoemd, voorkomen dat het zogeheten slechte (LDL-)cholesterol de slagaders verstopt met de vetafzettingen die hartaanvallen veroorzaken.
Le Figaro voegt eraan toe dat deze fenolen niet-alcoholische bestanddelen van wijn zijn en dat als meer dan een kwart liter per dag wordt gedronken, de alcohol meer kwaad doet dan goed.