Kan wijn bederven, en in welk tijdstip gebeurt dit, onder welke omstandigheden?

Wijn in opslag? Wijn in de winkel? Enz.

Toegevoegd na 35 minuten:
Wat is een 'Misewijn', en wat is er speciaal aan gedestilleerde wijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wijnen die in de winkel liggen, zijn er om gedronken te worden. Wel worden er wijnen verkocht die nog een aantal jaren moeten rijpen, die koop je meestal bij een specialist of bij de wijnboer zelf. Dit moet dan wel onder de goede omstandigheden gebeuren. Ik ben zelf een keer zo stom geweest om een doosje rode wijn tijdens de winter in mijn schuur te laten staan. De wijn was niet meer te zuipen... Antwoord: Ja, wijn kan bederven. Toegevoegd na 16 minuten: Dat houd in dat de wijn is gebotteld op de plaats waar deze is geproduceerd. Gedestilleerde wijnen, ik neem aan dat je port, sherry, vermouth (bijvoorbeeld Martini) bedoeld. Het is een versterkte wijn, bij de normale productie van wijn, kan er maar tot ongeveer 15-16% aan alcohol worden gemaakt. Bij meer gaan de gistcellen "dood". Gevolg is dat er dan restsuikers achterblijven, vandaar de zoete smaak. Door middel van het "aanlengen" van deze wijn, komt het alcoholpercentage toch hoger uit. Voor het "aanlengen" wordt meestal een destillaat van de wijn zelf gebruikt. Toegevoegd na 28 minuten: De echte goede rode wijnen (Bijvoorbeeld een Bordeaux), zijn wel vaak langer houdbaar, dit omdat daar meer tannine in zit. Tannine komt uit de schilletjes en pitjes van de druif, dit bevorderd de houdbaarheid van de wijn. Hoe langer je de schilletjes en pitjes meeperst, hoe meer tannine. Je merkt het als je na een slok wijn, je tong over je gehemelte haalt, hoe stroever, hoe meer tannine.

Bronnen:
Eigen (stomme) ervaring

Nee Hoe oud een wijn is Hoe duur die wijn is. Dus kan niet bederven...

Jazeker. 90% van de wijnen worden geproduceerd om binnen één à enkele jaren op te drinken. Slechts weinig wijnen hebben voldoende ruggengraat om lang te ouderen en beter te worden. Het komt vaak voor dat mensen wijnen té lang laten liggen en er dan achterkomen dat hij niet meer drinkbaar is en het beste door het gootsteenputje weggegooid kunnen worden. Mijn devies is dus: drinken die wijn! M.u.v. hele bijzondere (vaak dure) wijnen, waarvan je zeker weet dat hij beter wordt als je hem nog een aantal jaren bewaart (onder de juiste omstandigheden). Toegevoegd na 14 minuten: Oh, ik zie dat ik nog een deel van je vraag vergeten ben te antwoorden. Over het bederf: een wijn gaat achteruit en bederft uiteindelijk vnl. door de invloed van zuurstof. Hij oxydeert. Je ziet het vaak al als je hem uitschenkt. I.p.v. een frisse kersenrode heldere kleur, wordt ie wat troebel en oranje-bruin. Je ruikt het trouwens ook heel goed als een wijn niet goed meer is. O ja ... kurk kan ook nog een oorzaak zijn van een bedorven wijn. Dat komt dan door een bacterie die in de kruk zit en de wijn aantast.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100