Waar komt de lucht, of zeg maar stank, vandaan na een avondje flink drinken?

Als je s morgens op de slaapkamer van iemand komt die de avond daarvoor gedronken heeft ruik je dat meteen. Wat ruik je dan? Wat veroorzaakt die lucht? Ik snap de alcohol, maar is het een proces in het lichaam die het veroorzaakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die alcohollucht is enerzijds toe te schrijven aan het uitademen, maar wordt ook voor een deel veroorzaakt doordat de alcoholgeur uit de poriën van je lichaam naar buiten komt. 95% van de alcohol wordt afgebroken door de lever. De andere 5% van de alcohol verlaat je lichaam door afscheiding via de huid en uitademen. Soms proberen mensen een alcoholgeur te maskeren, door bijvoorbeeld aftershave of mondwater. Omdat de alcoholgeur na overmatig alcoholgebruik voor een deel uit de poriën van je huid komt, heeft dat echter weinig effect.

Bronnen:
http://www.alcoholondercontrole.nl/260052/...

De drankkegel wordt grotendeels veroorzaakt door de uitgeademde alcohol zelf. Die ruik je zo goed omdat het verdampt waardoor de atmosfeer van de slaapkamer ermee verzadigd raakt. Je raakt 5 à 10% van de genuttigde alcohol via je adem kwijt.

Een klein deel van de alcohol die je drinkt wordt via de uitgeademde lucht en zweet uitgescheiden. Iemand die veel drinkt, transpireert ook meer. Je ruikt dus inderdaad de alcohollucht vermengd met zweet. Bij mensen die maar een paar glazen gedronken hebben ruik je het niet zo sterk. Toegevoegd na 3 minuten: Alcohol droogt ook je mond uit en bacteriën krijgen dan vrij spel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100