Ik heb geleerd dat je niet moet aandrukken. Hooguit gladstrijken, zodat je bovenkant vlak is en je dus geen "bergje" hebt. Gladstrijken kan met de koffieopscheplepel, maar nog beter is de koffie in het filter te scheppen, en dan wat aan het filter te schudden tot de koffie mooi vlak ligt. Dan heb je ook meteen lekker luchtige koffieprut.
Dan eerst een klein beetje heet water erop, net genoeg om de koffie vochtig te maken, maar zo weinig dat het niet doorloopt, of dat hooguit een paar druppels doorlopen.
Daarna echt water opgieten.
Giet je telkens veel water op, dan krijg je slappere koffie, en loop je kans op verstopping. Giet je telkens een klein beetje water op, dan krijg je sterkere koffie, en heb je minder kans op verstopping.
Ik goot telkens een laagje van maximaal 1 cm water op de koffie. Dan wachten tot dat water bijna helemaal is weggezakt, en bijgieten. Herhaal tot je genoeg koffie hebt.
(Dit betekent wel dat je continu bezig bent. Je kunt niet even weglopen en wat anders gaan doen, want je moet om de paar seconden bijgieten.)
Bij het bijgieten van het water zorg je ervoor dat je niet alle water op dezelfde plek giet: dan krijg je een "kuil" in je koffieprut. Beweeg dus rondjes tijdens het opgieten. Zie je bij een volgende keer opgieten dat er de vorige keer toch een kuiltje is ontstaan, giet dan het water zodanig op dat je de kuil weer "dichtsmeert". Dat doe je door net naast de ontstane kuil te gieten.