Waarom koffie zetten met koud water?

Mijn pa zegt altijd dat je koffie met koud water moet zetten.
Het word toch warm gemaakt als het door het apparaat gaat?

Is er verschil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je het over een heel gewoon koffiezetapparaat gaat, zo'n "ouderwets" ding waar je water in het reservoir doet, koffie in het koffiefilter, waarna het spul pruttelend doorloopt  -- Voor de koffie maakt het niet uit of je koud of heet water in het reservoir doet. Het water wordt omhoog gepompt doordat het aan de kook wordt gebracht. Het water dat op de gemalen koffie terechtkomt, is dus altijd bijna kokend water - ongeacht de begintemperatuur van het water. Het enige verschil is HOE het water wordt verwarmd. Doe je koud water in het reservoir, dan wordt dat water met elektriciteit aan de kook gebracht, waarna het door de koffie loopt. Doe je heet water in het reservoir, dan is het water eerst flink voorverwarmd door je normale heetwaterketel. Daarna wordt het naverwarmd door middel van elektriciteit in je koffiezetapparaat. Heet water zal dus minder hoeven te worden verwarmd door het koffiezetapparaat. Daardoor zal de koffie sneller doorlopen wanneer je heet water gebruikt. Dat KAN leiden tot minder smaak: doordat het water zo snel doorloopt, kan het gebeuren dat niet al het water *door* de koffie heengaat, maar dat het water deels een beetje om de koffie heen de pot in gaat. Gebruik je koud water, dan duurt het koffiezetten net een tikje langer, en daardoor zal het water meer/beter in contact komen met de gemalen koffie. Ik vermoed dus dat de koffie net een tikje lekkerder zal zijn wanneer je koud water gebruikt.

Sedert enkele jaren evolueert de koffiesector enorm en experimenteert men meer en meer. De koude koffie of "Cold Brew" is hier zo een gevolg van. Men zet koffie op een gelijkaardige manier als bij filterkoffie met het verschil dat men koud water gebruikt. Er zijn hiervoor ook gespecialiseerde toestellen zoals de Hourglass. Doordat de koffie zich ontwikkelt met water op een andere temperatuur is de smaak volledig anders.

Warm water bevat veel meer bacterien dan koud water. En dan heb ik het dus over water uit de kraan. Daarom is het verstandiger en veiliger koud water te gebruiken

Bovenal is het goedkoper. Die koffiepot hoeft maar een heel klein beetje water te verwarmen. Maar als je warm water gaat tappen, word er een hele boiler verwarmd!

Dat stamt nog uit de tijd van loden leidingen, bij warm water was de kans op verontreiniging groter. Tegenwoordig hebben we andere leidingen. En wat de verhalen over bacterieën in kraanwater: Nederland heeft bacteriologisch gezien zowat het schoonste kraanwater van de wereld. Als je de boiler goed afsteld, is er geen enkel probleem, bij een geiser al helemaal niet. Ze krijgen de kans niet om te groeien en dan nog wordt je maar zo niet ziek van elke bacterie Over Legionella: als je als in een risicogroep valt (baby, ouderen: het heet niet voor niets veteranen-ziekte), minder weerstand) dan loop je misschien een risico als je drinkwater langere tijd in een niet goed afgestelde boiler heeft gezeten of op een andere manier in de leiding langere tijd opgewarmd is (naast een warme plek, in de zon) en je drinkt rechtstreeks uit de kraan. Douchen is wel een risico als je na een vakantie niet spoelt.

Jouw pa heeft gelijk wanneer het om water uit een boiler gaat. Het water kan daarin uren-, misschien wel dagenlang in een warm metalen reservoir verblijven, en dan de metalen smaak ervan opnemen. Ook bij oude loden waterleidingen (tegenwoordig is alles koper) krijg je een bijsmaak. Maar dat geldt niet voor moderne warmwaterapparaten. Vers water spoelt daar snel doorheen en wordt verwarmd, zonder dat het bijsmaakjes oploopt.

De koffie wordt door een warmte verschil geheveld naar het filter toe en dat gaat betert met een groter warmte verschil. koud water is zwaarder dan warm water als het uit het reservoir het verwarmingsspiraal inloopt wordt het verwarmt en gaat het richting kookpunt en als het daar aankomt ontstaan er bellen (dit begint al op 45 graden) en deze bestaan uit stoom. Stoom stijgt en neemt het hete overige kokende water mee. In een drukvat zou alles omgezet worden naar stoom en zou je er een stoomlocomotief van kunnen maken ( iets groter natuurlijk) vroeger werd de koffie ketel op het vuur gezet daar ging een buisje in met hier een filter op. Door het koken kwam via het buisje het hete water boven in de pot en viel dan op de koffie, deze viel dan door het filter heen weer in de pot tot de kleur goed was en werd gedronken dit gebeurde in een perlator koffie pot .

Bronnen:
Eigen ervaring

ja koud water word sneller warm maar ik weet toevallig dat de lekkerste koffie word gemaakt van water op 86,4 graden celcius

er word ook gezegd dat warm water door de cv ketel gaat en minder hygienisch is dan koud water.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100