waarom staat Shandy tussen de frisdrank in de supermarkt

In Shandy zit voor zover ik weet 0,5 % alcohol, als je er 20 bierglazen van opdrinkt ben je zoals het heet "onder invloed". Toch staat Shandy tussen de frisdranken en niet tussen de alcoholische dranken zoals alcoholarm en alcoholvrij bier dat wel staat. Zo lijkt Shandy vrij onschuldig voor de kinderhersenen en zal het misschien ook wel verkocht worden aan minderjarige. Ik vind dat in een tijd dat men strenger wil toezien op gebruik van alcohol van jongeren wat merkwaardig, is hier geen regelgeving voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Shandy bevat, net als heel veel andere producten die hiervoor ook al genoemd zijn (o.a. brood, frisdranken, enz.) een kleine hoeveelheid alcohol. Als je 20 bierglazen shandy drinkt, komt dit qua hoeveelheid alcohol inderdaad overeen met 2 biertjes, maar onder invloed zul je er nooit van raken, omdat je simpelweg niet in staat bent het 20e bierglas shandy te consumeren voordat de alcohol van de eerste 10 glazen door je lichaam verwerkt is. Dat maltbier bij het bier staat in de supermarkt, is omdat het onder het kopje "bier" valt. Shandy is geen bier, maar frisdrank, en staat daarom bij de frisdranken. Het mag ook aan jongeren worden verkocht, omdat de miniscule hoeveelheid alcohol die het bevat, geen schade toe zal brengen. De jongere zal eerder kotsen door een overschot aan water in zijn lichaam, dan dat hij ook maar enigszins aangeschoten van raakt, net als dat het eten van brood is toegestaan aan jongeren onder de 16 jaar. Als jongeren op "legale" manier dronken willen worden, kunnen ze beter een stuk of 10 overrijpe kiwi's eten, die bevatten véél meer alcohol dan 10 glazen shandy ;)

Minderjarigen (kinderen onder de 16) mogen wel shandy maar geen bier kopen, dus het is logisch dat een supermarkt de shandy bij de frisdrank zet, want daar komt die doelgroep. Als je het bij de drank zet zal de helf van de mogelijke klanten het niet zien omdat ze nooit in dat gedeelte van de supermarkt komen.

Zeker is het heel merkwaardig. En ja, er is wel regelgeving'; Iets is pas een alcoholhoudende drank wanneer er meer dan 0,5% alcohol in zit. Shandy is dus een frisdrank en geen alcoholhoudende drank. http://forum.fok.nl/topic/1403103 Shandy valt wettelijk niet onder alcoholhoudende dranken omdat het promillage onder de 1 ligt. Het kan in principe aan jongeren en kinderen onder de 16 verkocht worden. Wij raden dit echter sterk af. Alcohol onder de 16 jaar is vanwege gezondheidsreden niet verstandig. http://www.stap.nl/omgeving/jongerenorganisaties/antwoord_vraag_5.html

De grens van 0,5% is gekozen omdat heel veel andere producten waar niemand alcohol in vermoedt toch alcohol bevatten zoals brood en yoghurt. Want alcohol ontstaat door gisten en dat gebeurt ook bij brood en yoghurt.

Bij veel frisdranken onstaan kleine hoeveelheden alcohol bij het brouwproces. Sprite bevat bijvoorbeeld ook ongeveer 0,5% alcohol. Deze kwestie is in de VS nog in het nieuws geweest, zie bron.

Bronnen:
http://www.colbertnation.com/the-colbert-r...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100