als je af en toe een beetje alcohol drinkt, en je bent 14, zijn je hersenen dan al beschadigd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hersenen groeien voorlopig nog even door. Alcohol is niet voor niks pas vanaf een latere leeftijd. Je hebt tot die leeftijd oneindig veel soorten limo's om uit te kiezen. Hoef je toch niet persé alcohol? Ja, je richt schade aan met het te vroeg drinken van alcohol. Wees verstandig en stop er voorlopig mee.! Toegevoegd na 4 minuten: 6. Schade voor de hersenen Overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Je hersenen ontwikkelen zich tot hun 24e. info: Jellinek kliniek http://www.jellinek.nl/informatie_en_advies/vraag_en_antwoord/vraag/221 Verbindingen tussen hersencellen Tijdens de pubertijd neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Ook het deel van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor redeneren en plannen en zelfbeheersing, is in de pubertijd nog volop in ontwikkeling. Een belangrijk hersengebied voor leren en geheugen is de hippocampus. Ook dit deel van de hersenen is tijdens de pubertijd nog volop in ontwikkeling. Alcohol kan deze ontwikkelingen nadelig beïnvloeden.

ja je moet pas drinken als je een acceptabele leeftijd bereikt

Het gaat niet om die enkele x dat je alcohol drinkt. Je krijgt pas beschadiging als je langdurig grote hoeveelheden alcohol nuttigt.

Bij elke inname van alcohol gaan er hersencellen te gronde, is dat antwoord genoeg?

Ja, dat is goed mogelijk. De hersenen ontwikkelen zich tot gemiddeld het 24e jaar. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op je karakter en gedrag. In de puberteit groeien botten en spieren versneld. Hormonen beïnvloeden deze processen en alcohol verstoort de balans. Alcohol verlaagt o.a. de hoeveelheid mannelijk hormoon en groeihormoon. Van jongens is bekend dat overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling remt. Na een avond drinken functioneert het geheugen slechter. Concentreren wordt daardoor moeilijker. Bij jongeren kost het afbreken van alcohol meer tijd dan bij een volwassene. Na een avond veel drinken ben je de volgende ochtend nog steeds onder invloed. Jongeren hebben net als volwassenen na een weekend stevig drinken zeker twee dagen nodig voor herstel. Een black-out kan ontstaan wanneer veel alcohol in korte tijd wordt gedronken. Op het moment van drinken lijkt er niets aan de hand maar de volgende ochtend blijkt de herinnering uit het geheugen verdwenen te zijn. Een regelmatige black-out kan blijvende schade veroorzaken aan de hersenen.

Bronnen:
http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=es...

"ik zit op het gymnasium dus ik denk het niet" Sorry, maar dat je "slimmer" bent neemt niet weg dat alcohol schadelijk voor je is. (Je zou juist denken dat de schade groter kan zijn bij een slimmer persoon aangezien die meer te verliezen heeft ;) ) Ja! Alcohol zorgt voor veel meer beschadiging dan alleen in de hersenen. En dit al helemaal als je nog maar een jonkie bent. Belangrijke tip: drink het niet! je hebt het niet eens nodig! Mocht je de smaak zo lekker vinden, koop maltbier o.i.d. Bepaalde delen van je hersenen zouden nog kunnen herstellen bij een alcoholvrij dieet. Echter, bepaalde delen van je centrale zenuwsysteem (incl. hersenen) herstellen niet meer (denk bijv. aan zenuwcellen).

JA. En nu kan ik wel een grapje maken dat er sowieso al iets mee mis is als je ZO jong begint met drinken, maar ik bedoel het serieus. Elk glas alcohol vernietigt hersencellen. Ook als je ouder bent of jonger, dat maakt eigenlijk niet uit. Maar hoe eerder je begint, hoe groter de cumulatieve schade. En : juist in de puberteit zijn je hersenen sterk in ontwikkeling, en kun je eerder echt vervelende schade oplopen. Tegenwoordig wordt er ZO veel en ZO vaak gedronken, dat je al late twintigers en vroege dertigers ziet met de ziekte van Korsakov ; een ziekte die 'vroeger' pas bij echte alcoholisten na hun vijftigste, zestigste levensjaar voorkwam. Natuurlijk heb je een heleboel hersencellen en kun je er best wat missen, en sterven er ook door andere oorzaken wel regelmatig een paar duizend af, maar alcohol is daarin wel degelijk een niet te onderschatten (maar zeer sterk onderschatte) factor. En al heel snel een gewoonte, zoniet een verslaving (want ach, het is zo gezellig, een glaassie, doe toch lekker mee). En sinds er niet meer gerookt wordt, lijkt het wel of er overal een factor vier tot tien meer gezopen wordt dan 'vroeger' (toen we ook al best wel een glaasje lustten trouwens). De hersenschade is er dus al. Na één glas al. Alleen hoef je daar nooit iets van te merken. Dat gebeurt pas na vele, vele misschien wel duizenden glazen. Maar niemand kan je vertellen hoeveel. Met een paar glazen per week en niet dagelijks zit je aan de veilige kant. Mits je hersens uitgerijpt zijn, en DAT zijn ze nog niet. Deleeftijd van 16 is zelfs erg aan de krappe kant, en heeft meer met handhaving dan met gezond verstand te maken. In heel veel landen is het 18 of 21 - en terecht. Dus als je de verleiding nog kunt weerstaan - wat me heel kwalijk lijkt als dat nu al niet meer zo is - probeer het dan nog even uit te stellen voor je echt meer dan een slokje gaat drinken. En laat je vooral niks opdringen door volwassenen die het zo gezellig vinden als je meedoet want je bent toch al zo groot. Zelfs niet als het je eigen ouders zijn. Ze laten je toch ook niet gezellig meeroken, meesexen of mee autorijden ?

In een woord? Ja.

Als je 14 jaar bent en je gaat nu al alcohol drinken, dan zijn je hersens al aangetast. Dat doe je gewoon niet op die leeftijd. Kun je nagaan wat er met je hersenen gaat gebeuren als je echt gaat drinken.

Af en toe is geen aangegeven hoeveelheid. Als je twee glazen bier in de week drinkt kan dat geen kwaad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100