Hoe snel gaat elektriciteit door een kabel?

Als je een schakelaar van een lamp omzet, gaat de lamp vrijwel direct aan. maar hoe snel gaat elektriciteit nou eigenlijk door een kabel.

bijvoorbeeld; zou het mogelijk zijn als je een 1000 km lange kabel hebt (buiten stroomverlies om, dat is even niet van belang), te kunnen meemaken dat je bv 3 seconden moet wachten voordat de lamp aangaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De lamp gaat inderdaad vrijwel direct aan. De informatie gaat door de kabel heen met een snelheid die inderdaad in de orde van de lichtsnelheid ligt. Echter, de elektronen gaan een stuk langzamer door de kabel heen. Dit wordt de drift genoemd. https://en.wikipedia.org/wiki/Drift_velocity http://www.physlink.com/education/askexperts/ae69.cfm De snelheid van de daadwerkelijke elektronen die door de kabel gaan ligt dus een stuk lager. Dit ligt in de orde van een paar mm per seconde. Waarom gaat het ligt wel direct branden? Omdat de gehele kabel met elektronen gevuld is. Vergelijk het maar met een buis met water. Het water kan er langzaam doorheen stromen, maar zodra je het water aanzet, komt het aan de andere kant er direct uit.

De snelheid van elektriciteit zit zo rond de 50-99% van de lichtsnelheid(~300.000 km/s). Dus als je 150.000 km/s neemt zou je een 450.000 km lange kabel nodig hebben om 3 seconde vertraging te bewerkstelligen. Toegevoegd na 1 minuut: Dat is een kabel die meer dan 70x de aarde omgaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100