Moet je minstens een USB-C (Gen 2) poort hebben om gebruik te kunnen maken van een externe grafische kaart op je laptop?

Ik heb een laptop met 2 USB-C poorten maar deze zijn niet thunderbolt poorten.

Zie link onderaan om de specificaties van mijn laptop terug te vinden:

https://www.asus.com/us/2-in-1-PCs/ASUS-ZenBook-Flip-S-UX370UA/Tech-Specs

Ik heb het model metv16 GB RAM geheugen, 256 GB SSD en Intel Core i7-8550U.

In de nabije toekomst zou ik graag gebruik willen maken van een externe grafische kaart maar ik lees hier en daar dat dat perfect kan als je laptop beschikt over een USB-C (Gen 2) poort, m.a.w. een thunderbolt poort die 40 Gb/s aan kan terwijl de Gen 1 poort van mijn laptop maximaal 5 Gb/s aan kan.

Ik ken weinig van laptops en wat al deze getallen betekenen maar ik vroeg mij dus af of het mogelijk is om een externe grafische kaart aan te sluiten op mijn laptop?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat moet. USB C gen 1 geeft niet voldoende bandbreedte om een GPU van data te voorzien (en weer terug). Toegevoegd na 16 minuten: Je hebt nu ook al wel "USB 2 ""videokaarten"" " maar dat is niet wat jij bedoelt. Dat zijn meer een soort externe monitor-adapters, die zelf geen tot weinig GPU-kracht bevatten. Toegevoegd na 17 minuten: Ik neem althans aan dat je een behuizing bedoelt waar je dan een Nvidia GTX 1080 oid instopt. Toegevoegd na 51 minuten: Dit soort constructies: https://www.howtogeek.com/295442/the-best-ways-to-connect-an-external-graphics-card-to-your-laptop/

Thunderbolt en USB3 zijn twee verschillende dingen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface) https://nl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus USB-C is de naam voor de connector, die zowel door USB 3.x als door Thunderbolt gebruikt wordt. Bij Asus zijn ze ook al in de war want ze noemen het een USB 3.1 (gen 1) poort met een doorvoer van 5Gbps. Ze zullen 3.0 bedoelen, dat klopt beter bij gen 1 en bij de doorvoersnelheid. Externe grafische kaarten m.b.v. USB e.d. zijn alleen geschikt als je niet te hoge eisen stelt. De doorvoersnelheid is gewoon niet hoog genoeg. Met Thunderbolt 2 en 3 kom je wel heel aardig in de richting. Intel claimt zelfs dat Thunderbolt 2 in staat is om een 4k-video via die interface af te spelen en tegelijkertijd op het ingebouwde scherm. Thunderbolt 2 gaat tot 20 Gbps, jou USB 3.0 maar tot 5 Gbps. Als je geen HD-video wilt afbeelden of bijv. alleen maar een presentatie of demo's van apps op die laptop dan kan het best, ook via USB. Video met hoge resoluties of spelletjes kun je via USB vergeten. Thunderbolt is je oplossing als de ingebouwde kaart niet goed genoeg is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100