Kan je een vervormde stem terugvormen?

Ik heb op internet een spraakbericht gevonden die is omgevormd met naar een heliumstem. Is het mogelijk om die stem weer terug te vormen naar de originele stem?

Weet jij het antwoord?

/2500

met een programma als Audacity moet dat wel ongeveer mogelijk zijn, daarmee kun je de toonhoogte (pitch) of de afspeelsnelheid (speed) verlagen. Je zult op het gehoor moeten bepalen hoeveel verlaging nodig is om de oorspronkelijke stem te vinden. Het zal bij toonhoogteverandering niet een excacte weergave van het origineel kunnen zijn omdat bij de verhoging van de oorspronkelijke stem al stukjes geluid verdwenen zijn die bij omkering van het proces niet meer gereconstrueerd kunnen worden. Toegevoegd na 3 minuten: Het geluidsbewerkingsprogramma is gratis te downloaden op onderstaande link.

Bronnen:
http://www.audacityteam.org/download/

Nee, je kunt een vervormde heliumstem niet zomaar terug vormen. De mechanische resonantiefrequenties van de vaste of flexibele delen van de spraakholte worden niet veranderd door het heliumgas, maar als gevolg van de hogere resonantiefrequenties in de spraakholte worden de verschillende componenten in het spraakspectrum op een andere manier worden versterkt dan als er alleen lucht is ingeademd. Dit leidt tot een totaal ander timbre van de stem, en ook tot de verandering in de waargenomen toonhoogte. Je kunt met een programma het timbre en toonhoogte wel omlaag brengen, maar het zal gokken zijn hoe laag je moet gaan om de originele stem, het oorspronkelijke bereik, te benaderen. Het verschil tussen een mannenstem en vrouwenstem is klein: de grondtoon van een Nederlandse mannenstem ligt rond de 100 Hz, die van een Nederlandse vrouwenstem rond de 200 Hz. De spraaktechnische kenmerken van afzonderlijke klanken (o.a. lettergrepen en klinkers) en de intonatie en het tempo van spraak van de heliumstem kunnen wel middelen zijn om de spreker te herkennen.

Bronnen:
http://www.forensicon.nl/hoe-uniek-is-een-stem/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heliumstem

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100