Is er een groot brandrisico door een zoemend stopcontact?

We logeren in iemands huis. Gisteravond ontdekt dat een stopcontact een hoge frequentie zoemend geluid maakt. Je hoort het pas als je dicht bij het stopcontact bent. Er zit zon plastic beschermding op dat kinderen hun vingers er niet in kunnen steken maar volgens mij is het stopcontact niet geaard (geaard zijn ze toch met van die metalen dingetjes die je dan moet zien zitten?) ik zie overigens nergens in het huis van die metalen dingen in sndere stopcontacten, alleen in de keuken. Overdag zoemt het stopcontact ook, een constant geluid. Er zit niks in het stopcontact. Is het nog veilig om gewoon te blijven slapen hier en het later aan de eigenaar van de woning over te laten?
Want dit stopcontact word nu toch niet beveiligd door de aardlekschakelaar of wel? Oftewel kan er brand ontstaan? Is het veilig om het even zo te laten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn een paar mogelijkheden. het ding, de kinderbeveiliging, kan een stroompje veroorzaken en het geluid veroorzaken ik zou zeggen haal dat ding er eens uit. het kan ook een stroom-lek in de leiding zijn die de draden, in de buis naar het stopcontact, aan het trillen brengt en zo een zoemend geluid maken. echte stroomproblemen worden opgevangen door de aardlekschakelaar en zodra er een kortsluiting o.i.d. plaatsvind zal de stroom over deze groep onmiddellijk uitgeschakeld worden. ik zou rustig gaan slapen

Ja dat is gevaarlijk, het is zeer waarschijnlijk een overslag vuur boogje, dit word zeer heet, dus brand gevaar, zoiets als las apparaat.

Het ligt er aan hoe hoog het geluid klinkt. Als dat een (toch niet zo hoog) 50Hz-brommetje is dan is er iets aan het meetrillen. Trillen en electriciteit is bijna nooit een goed teken. Er kan iets lostrillen en dat kan inderdaad kortsluiting en brand veroorzaken. Daarentegen, een trafo zoemt altijd wel, hard of zacht. Er zijn ook dimmers en die werken met een frequentie die een stuk hoger is (en dus klinkt) dan een 50Hz-brommetje (ik zal je de technische details over de werking besparen). Dat is niet gevaarlijk, dat geeft nu eenmaal (soms een hoorbaar) geluid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100