Hoe komt het dat mijn navigatie stem alles weet?

Hoe komt het dat de stem van mijn navigatie in de auto alle plaatsen, wegen etc. weet? Is dit stuk voor stuk allemaal ingesproken door die man?

Toegevoegd na 34 minuten:
Hij noemt echt steden en dorpjes hoor. In Frankrijk zelfs met een frans accent, de naam van de steden dan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je navigatiestem heeft 20 losse woorden ingesproken 100 200 500 1 2 10 over meter links snelweg rechtsaf sla en zo nog een paar met combinaties maakt de software een zin, die dus ook altijd gefabriceerd klinkt en nooit lekker vloeiend loopt (nooit opgevallen?). Toegevoegd na 3 minuten: Het zijn er 59 Toegevoegd na 4 minuten: Een navigatiestem die wegen en namen uitspreekt ken ik niet. Zou je het merk/typenr kunnen geven. Toegevoegd na 7 minuten: En deze techniek kan je natuurlijk ook in een GPS bouwen: http://translate.google.nl/#de/nl/berlijn

Dat heet: text to speech conversion.

Dat moet dan via een spraaksynthesizer zijn. Dus die man heeft niet alles ingesproken nee. Maar hij spreekt het echt allemaal uit. Al die stadsnamen en straatnamen staan wel in je navigatie in text format.

Aan de basis van jouw navigatiesysteem ligt een digitale kaart met daarin alle wegen als segmenten (opgeknipt in kleine stukjes die 'weten' dat ze bij elkaar horen en welke snelheid er geldt). Op het moment dat jij intypt waar je naar toe wil, berekent het navigatiesysteem met al die wegsegmentjes de handigste weg naar jouw doel. Je navigatiesysteem noemt nooit plaatsnamen of wegnamen. De stem spreekt een aantal standaard woorden en zinsdelen in, die via een handig computerprogramma aan elkaar geplakt worden tot de aanwijzingen die passen bij de weg die het systeem uitgerekend heeft.

Dat zou ondoenlijk zijn en bovendien te veel van het geheugen vergen van het navigatiesysteem. Het is een computerstem. De klanken zijn ooit vastgelegd. Met software wordt tekst (bijv. de naam van een straat) omgezet naar een verstaanbaar iets. Dit soort computerstemmen hebben ze ook bij NS voor het omroepen van standaardberichten bij bijv. een vertraging.

De nieuwere Tomtoms (o.a. de Live) hebben een mogelijkheid om de navigatie met je eigen stem in te stellen. Hiervoor is nodig om de Tomtom ook zelf met een computerstem te laten spreken, waarbij alle geschreven teksten door de computerstem uitgesproken kunnen worden. Als je een oudere "gewone" stem kiest zoals bijvoorbeeld "Bram" in Nederland dan kun je de stembesturing niet gebruiken en zal de Tomtom ook niet meer dan de gebruikelijke standaardwoorden gebruiken die van te voren opgenomen zijn. De stem "Bram" is overigens van de onlangs overleden (stem-)acteur Bram Bart die ook te horen was als voice-over bij Discovery.Channel.

Die software is echt hi-tech. Ik dacht eerst dat hij de uitspraak aan de hand van de landinstelling opzocht, maar dat is niet. In Zwitserland schakelt hij moeiteloos over van Frans naar Duits. Hij zegt duidelijk "Baanhoofsjtrasse" en wat later "Rue de la gare" met de Franse L en G incluis. In Nederland spreekt hij Franse namen ook correct uit, zoals "Retranchement" (Zeeland) Er zit een hele grammatica in, zoals ook wij, als mens in onze database gaan peilen om een vreemd woord juist uit te spreken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100