Alleen analoge televisie kijken (dus zonder abonnement) mogelijk?

Ik heb momenteel digitale televisie van Ziggo, maar ik vroeg mij af als ik mijn abonnement opzeg of ik dan toch nog analoog tv kan kijken? Is een televisie-aanbieder niet verplicht om i.h.k.v. informatievoorziening door de overheid bij calamiteiten kosteloos een minimaal zenderpakket door te geven?
Het analoge zenderpakket is eigenlijk wel voldoende voor mij, en tegenwoordig kan ik bv. ook uitzending gemist kijken op internet en op mijn tv (streaming m.b.v. chromecast).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je jouw abonnement bij Ziggo opzegt dan zal jouw kabelaansluiting vroeger of later geheel afgesloten worden. De enige manier om dan nog kostenloos tv te kunnen kijken is via de gratis kanalen van Digitenne. Je ontvangt dan (met een losse antenne) dus geen analoge kanalen meer maar alleen Nederland 1, 2 & 3 plus de regionale zender bij jou in de buurt (digitaal!) Je kunt dus voorlopig na opzeggen van Ziggo blijven kijken totdat de kabel werkelijk afgesloten wordt, dat kan best nog vele maanden duren. Daarna zul je toch een digitale ontvanger moeten nemen. Toegevoegd na 25 minuten: De kabel is per deel van een straat aangesloten in een klein grijs kastje op de stoep. Als iemand een nieuwe aansluiting wil dan wordt onmiddellijk een monteur langs gestuurd om de kabel van die persoon aan te sluiten. Er wordt dan tevens gekeken welke van de ongeveer 20 andere aansluitingen nog abonnement betalen. Als je jouw abonnement opzegt dan zal men niet direct een monteur sturen, dus kijk je gratis de analoge kanalen totdat er een nieuw abonnement in jouw cluster aangesloten moet worden. De digitale kanalen van de kabel vervallen wél binnen korte tijd omdat jouw smartcard niet meer geüpdatet wordt.

Met ingang van de nieuwe mediawet (januari 2014) is er hoop veranderd betreft het aanbieden van analoge televisie over de kabel. Kabelexploitanten zoals Ziggo (waar nu ook UPC onder valt) mogen de analoge levering uitschakelen, al is dat volgens mij nog niet het geval. In de hedendaagse samenleving zijn er genoeg alternatieven voor analoge televisie en kijkt men eerder op internet voor nieuws of is er digitale televisie voor handen. Zo redeneert dus ook de politiek. Aangezien het behoorlijk wat kost om analoge televisie aan te bieden in ieder huishouden en het steeds minder wordt gebruikt, is het op zich logisch dat men eerder probeert mensen te stimuleren digitale televisie te behouden/aan te schaffen, dan een verouderde leverwijze in leven te houden. Inmiddels zijn we bijv. ook gewend aan mobiele telefonie en zijn telefooncellen uit de straten verdwenen. Mijn advies zou zijn om te kijken naar het 'analoge'/basispakket dat Ziggo heeft. De meeste aanbieders hebben een minimaal pakket vergelijkbaar met het zenderaanbod van analoge televisie. Mocht je toch willen opzeggen, dan kun je het beste uitzoeken of je nog analoog ontvangst hebt door alle kabels met je digitale ontvanger los te koppelen en je televisie op de analoge ontvanger in je woning aan te sluiten.

Ik kan me vergissen. Maar voor zover ik weet kan je de publieke omroepen (NL 1, 2 & 3) gewoon ontvangen met een antenne. Dus zonder überhaupt een abonnement te hebben bij wie dan ook. Antenne zit vaak gewoon in de televisie ingebouwd. Beeld is niet altijd optimaal.

Bronnen:
https://help.npo.nl/faqs/alternatief-grati...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100