Wat gebeurt er met pannen als je op een inductiekookplaat kookt als ze daar niet geschikt voor zijn?

Ik ben nog aan het twijfelen over het kopen van een keramische- of inductiekookplaat. Als ik het verschil hiertussen bekijk, merkt men steeds op dat je met inductie pannen moet hebben die daarvoor geschikt zijn. Ik heb een aluminium/rvs (wat is het?) pannenset van Le Chef Classic (zie foto, ca. 12 jaar oud) en verder een braadpan ad 60 euro van BK en koekenpannen en soort wok van Tefal. Ik wil geen nieuwe pannen kopen, zonde...

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan werkt het niet de kookplaat gaat uit en doet het niet. Als pannen niet geschikt zijn dan werkt het systeem niet.

Er gebeurt niets met je pannen, het enige is dat je eten niet warm wordt in de pannen. De belangrijkste reden dat het niet werkt, is dat je pannen door het gebruik geen volledig vlakke bodem meer hebben. Elke pan trekt bij gebruik op een directe warmtebron, namelijk een beetje krom. En dan werkt inductie niet meer. Verder is het voor maximale overdracht van de warmte nodig dat de pan een magnetiseerbare bodem heeft. Voor de keramische plaat geldt alleen reden 1: bodem is niet meer volledig vlak. Dus of je nu voor keramisch of voor inductie kiest: je zult nieuwe pannen moeten kopen.

Voor een inductiekookplaat heb je magnetische pannen nodig. Dus kijk even of ze dat zijn, dan kun je ze gebruiken. Zoniet dan zul je of andere pannen moeten kopen of zeker niet inductiekoken. Keramisch kan wel

Ook pannen waarmee je altijd op gas hebt gekookt zijn niet geschikt, ondanks ze misschien wel geschikt waren voor inductie. Het gaat erom dat de pan een vlakke bodem heeft, bij een holle onderkant is de connectie met de plaat verdwenen en werkt dit dus niet. Je zult dus echt nieuwe pannen moeten kopen wil je op inductie gaan koken (ik heb de overstap gemaakt, is in het begin duur, maar wil niet anders meer! Ik zou wel eerder gaan voor inductie dan keramisch).

natuurlijk is het zonde van je geld om goede pannen niet te gebruiken. zo te zien heb je rvs (roest vrij staal) pannen die je nog kan gebruiken en de braadpan van bk is en koekenpakken en wok van tefal. het is allemaal prima te gebruiken op een GAS-fornuis. niks mis mee. als je kiest voor een andere warmtebron, zal je ook andere pannen moeten aanschaffen. de keus is aan jou. uit de bron: http: //www.bol.com/nl/m/service/koken-informatie-pannen/index.html Inductie Een inductiekookplaat maakt gebruik van een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt voor een zeer snelle verwarming van de pan. Niet alle pannen zijn door het magnetische veld geschikt voor inductie. Bekijk alle pannen geschikt voor inductie Keramisch Een keramische kookplaat heeft een dikke glasplaat waarop in lijnen de kookzones aangegeven zijn. Door een gloeispiraal wordt de kookplaat verwarmd. De keramische kookplaat warmt langzaam op en kookplaat blijft lang heet. Niet alle pannen zijn geschikt voor een keramische kookplaat. uit de bron: http://www.plezierindekeuken.nl/keuken-spullen/pannen Pannen zijn er in vele vormen en maten en kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. De keuze voor een bepaalde pan hangt af van je eigen voorkeur, het voedsel dat je bereidt en de kooktechniek die je hiervoor wilt gebruiken. Zo is het bereiden van een stoofgerecht lastig is een pan met dunne bodem en gaat het bakken van een hartige of zoete pannekoek het best in een koekenpan (met of zonder anti-aanbaklaag). Daarbij komt nog dat niet elk materiaal geschikt is voor gebruik op iedere warmtebron, denk hierbij aan elektrische-, inductie- of keramische kookplaten. Om je keuze voor een bepaalde pan iets makkelijker te maken is hier een korte omschrijving van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor het vervaardigen van pannen. Toegevoegd na 2 minuten: wat er gebeurt: je zal nieuwe pannen moeten kopen, de pannen die je hebt zijn niet geschikt, gaan kapot, doen niet meer wat ze zouden moeten kunnen, daar heb je dus niets aan. advies: koop een gasfornuis met hete lucht oven, heb ik zelf gehad, is fijn om mee te werken.

Bronnen:
www.plezierindekeuken.nl/keuken-spullen/pannen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100