Onze Pelgrim inbouw vaatwasser bromt en maakt soms kortsluiting. Wat kan het zijn?

We hebben een Pelgrim vaatwasser uit 2007. Sinds kort heeft ie kuren. De problemen zijn als volgt:

- Bij inschakelen volgt een lang gebrom. Er wordt niet altijd water ingepompt, maar bij sommige programma's ook weer wel. De vaatwasser spoelt dan wel door en pompt het water ook weg. Bij korte programma's gaat het meestal wel goed.

- In sommige gevallen maakt de vaatwasser meteen na aanzetten kortsluiting. Dit kan na 30 seconden zijn, na 3 minuten, maar ook gerust pas na een half uur. Er is geen peil op te trekken.

==

We hebben de volgende zaken al gecontroleerd:

1) Filters in de afwasmachine zelf opengehaald en schoongemaakt. Was overigens niet echt nodig.

2) Afvoerslang gecontroleerd. Deze is schoongespoeld en niet verstopt.

3) Aanvoerslang gecontroleerd. Deze is goed en er komt voldoende water uit.

4) De bodemplaat eruit gehaald. Hier had overduidelijk water op gelegen. Schoongemaakt, maar oorzaak van lekkage niet kunnen vinden.

5) Vlotter schoongemaakt en getest. Deze lijkt te werken, maar hoe moet ik dit controleren? Als vlotter ingedrukt is, moet de vaatwasser dan meteen uitgaan? Of heeft het indrukken van de vlotter niet meteen effect?

Heeft iemand nog een ander idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat gebrom bij het aanzetten kan wijzen op een defect van de water inlaat/afsluitklep, daar waar de waterleiding op de machine is aangesloten. Dit is een elektromagnetische spoel die de klep bedient met een zgn. plunjer om het water onder leidingdruk binnen te laten. Door kalkafzetting kan deze inlaat/afsluiter te stroef werken en ontstaat een brom. De spoel wil de plunjer nl. aantrekken maar door kalkafzetting is de weerstand te groot waardoor de plunjer onvoldoende naar binnen kan worden getrokken. Brommen is dan het resultaat en door oververhitting van de spoel kan een soort van "kortsluiting" ontstaan. Het is nog net geen echte kortsluiting want dan zou de vaatwasser het helemaal niet meer doen en direct de zekering uit laten slaan. De spoel krijgt zijn koeling van het langs stromende water in het inlaathuis. De vlotter schakelaar zorgt ervoor dat het waterniveau in de machine niet te hoog wordt. Zou die niet werken dan heb je zo een overstroming in je keuken. Met het vervangen van de inlaat/afsluiter unit is het probleem verholpen. Toegevoegd na 17 minuten: Een minder vaak voorkomende oorzaak kan zijn: Als de vaatwasser een elektro mechanische programmaklok heeft (dus geen digitale besturings computer) dat deze klok de probleemveroorzaker is. Deze klok kan door slijtage blijven hangen en daardoor gaan brommen. Vitale functies zoals waterinlaat, verwarmen of afpompen worden dan niet ingeschakeld of het programma blijft juist "hangen" en de machine blijft eindeloos door wassen. Maar afgaande op je probleemomschrijving lijkt dit niet aan de orde.

De kans is groot dat u met een waterlek zit die de kortsluiting veroorzaakt, evenwel denk ik dat de verliesstroom schakelaar is die zijn werk doet en niet de automatische zekering. Als het een vrijstaand model is kan het boven deksel eraf genomen worden door achteraan die 2 schroeven te lossen en het deksel naar voor te schuiven ook evt het achterpaneel eraf halen. Bij een inbouw machine kan u die normaal helemaal naar voren schuiven. De machine nu aanzetten en al eens luisteren waar het geluid vandaan komt en tijdens de werking kijken waar er evt een lek is en dit dichtmaken. Is er nergens een lek te bespeuren dan is de kans groot dat er ergens van een electrische draad de isolatie geschonden is door ergens tegenaan te wrijven. Dit kan u enkel vaststellen door de bedrading goed te bekijken en dan te isoleren. LET WEL, eerst de stroom eraf halen. Alles wijst op één van deze fouten omdat het euvel zich niet steeds op hetzelfde tijdstip voordoet. Dat gebrom komt, zoals aangegeven door Beer56, van uw water inlaatklep. Indien mogelijk demonteren en zuiver maken, zo niet best vervangen. Als het door kalk is kan u die in een tas leggen met azijn erin. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100