Is het mogelijk om met een Nikon D7100 + een Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5 een foto s'avonds te maken en dat je dan de sterren ziet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Plaats de camera op statief, zet diafragma wijd open (op 3.5 dus in wide stand), iso op 200 om ruis te voorkomen en dan 30 seconden belichten. Dit werkt alleen in een donkere omgeving zonder lichtvervuiling (die plekken zijn schaars in NL) en uiteraard zonder bewolking. Door de camera op zelfontspanner te zetten voorkom je de onscherpte door het indrukken van de ontspanknop.

Het kan met die combinatie, hoewel een lichtsterke vastbrandpunt lens makkelijker is. Er zijn mooie boeken in de handel, en verhandelingen op internet te vindenhoe e.e.a. het best gedaan kan worden. Een heel degelijk statief is een eerste voorwaarde, en dan uitproberen op een donker plekje, wat, zoals al eerder opgemerkt, in Nederland moeilijk te vinden is. NIET de volle opening gebruiken, maar één stop kleiner, ISO 800 gaat met die camera prima, en dan voor zo'n cirkel richting noorden opstellen en proefopnames maken. 30 seconden geeft trouwens alleen maar heel korte steepjes, de foto die je erbij hebt staan is duidelijk sterk nabewerkt. Ik weet niet welk programma je voor nabewerking gebruikt, ik heb NX II en daar zit een ruisfilter speciaal voor astro in, handig bij dit soort foto's

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100