is een digitale zoom op de (video)camera niet overbodig?

als je een foto maakt van een landschap en je zet deze vervolgens op je pc, dan kun je op je pc ook nog eens heel ver inzoomen. . .wat is het nut dan van digitaal inzoomen op je (video)camera?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een digitale zoom op een fotocamera is zeker overbodig, omdat je bij eventueel afdrukken zowieso gaat croppen. Echter, bij een video camera geldt dat minder; Het bewerken van videos vereist een serieus zware machine, en niet iedereen heeft de juiste software om dit tot een goed einde te brengen; Het croppen (digitaal zoomen) terwijl je filmt kan daar echt meerwaarde leveren.

Daar zullen sommige mensen misschien anders over denken, maar ik vind dit inderdaad overbodig. Ik gebruik het nooit. Als ik dingen wil opblazen, dan doe ik het naderhand wel gewoon op de pc. Professionele camera's worden trouwens ook steeds minder met digitale zoom uitgerust Toegevoegd na 1 minuut: Ik vermoed trouwens dat de digitale zoom door fabrikanten voornamelijk gebruikt wordt als verkoopargument. Als je een camera hebt met 5x optische zoom en ook nog eens 5x digitale zoom, dan kan hij zijn camera aanprijzen als een camera met 10x zoom, wat uiteraard aantrekkelijker klinkt dan een camera met maar 5x zoom.

Voor het nemen van de foto is het totaal overbodig, het is alleen wel handig als je op je camera een foto wilt laten zien, dat je dan kan inzoomen op de foto.

Het (enige) voordeel van een digitale zoom op je camera is, dat het ruimte bespaart. Thats all. Niet echt een zwaarwegend argument, geef ik toe, gezien de enorm toegenomen opslag-capaciteit van SD's

Zowel inzoomen op je computer als digitale zoom zijn feitelijk onbruikbaar. Je verliest er veel kwaliteit door. De reden waarom digitale zoom en inzoomen op de computer bijna niet gebruikt wordt door professionals, is dat alleen optische zoom kwaliteit kan behouden. En dan ook nog alleen met hele goede objectieven. Digitale zoom is overbodig omdat het dus niet bruikbaar is. Ga maar eens ver inzoomen op je computer en maak dan maar eens een afdruk van die foto op A4 fotopapier. Je zult zien dat het lelijk is en niet scherp.

Ja, voor fotocamera's zeker. Want digitaal zoomen is voor de computer croppen en de computer kan dat veel beter en heb je veel meer controle.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100