Welke SD kaart moet je gebruiken bij het fotos maken in een RAW bestand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een geheugen kaart zijn er twee factoren die van belang zijn: - Hoe groot is deze (aantal GB's) - Hoe snel kan deze gegevens schrijven (class) Als je uiteindelijk gekozen hebt voor de EOS 1100D, deze heeft niet een bijzonder snelle processor, en dat betekent dat als je veel foto's achter elkaar schiet (en dan bedoel ik je vinger op de ontspanner laten en achter elkaar fotograferen), dan zal de camera na 5-6 opnames al 'om lucht happen', en zal je merken dat de foto's steeds langzamer worden gemaakt, omdat de interne geheugen van de camera vol raakt, en dus geen nieuwe foto's kan maken. De interne geheugen raakt alleen leeg als de processor de foto's wegschrijft naar de SD-kaart, en die moet voldoende snel zijn, uiteraard. Dus je moet zowel de grootte van het kaartje, als de snelheid van deze goed inschatten. Even snel geschat: een EOS 1100D maakt foto's van 12,2 megapixel, en elke RAW foto zal ongeveer 18 MB groot zijn (in JPEG gemiddeld 4 MB) Hiermee kan je makkelijk uitrekenen hoeveel foto's passen in een SD-kaartje. Kaartje JPEG RAW 4GB 1000 225 8GB 2000 450 ... enzovoort... Als je vraag is hoeveel foto's achter elkaar kan je maken, dan is de SD-kaart niet de beperkende factor, maar ik zou sowieso geen kaartje kiezen met een snelheid lager dan een class-10 (dat betekent dat het kaartje minstens 10MB per seconde kan schrijven) Als je ook video's wil maken, dan is het absoluut aan te raden dat het kaartje minstens class-10 is.

Hier heb je geen speciale sd-kaart voor nodig. Hou er wel rekening mee dat Raw- bestanden groter zijn dan JPG-bestanden. Hoe meer geheugen de kaart heeft, hoe meer foto's je op kan slaan.

Zoals gezegd, kaart maakt niets uit. Ook werd er beweert dat de bestanden zo enorm zijn, dat is zeer betrekkelijk. Met mijn Nikon D7000 werk ik alleen in RAW (NEF) en als ik een grotere kaart als 4Gb gebruik loop ik wat dat bederft nooit tegen een grens aan. En wat de snelheid van de kaart, je hebt ze met indeling 4,6 en 10, oplopend in verwerkingssnelheid, ik zelf heb nooit verschil gemerkt. Wel is het zo, dat als je, als een persfotograaf aan het "rammelen" slaat, dus tientallen "foto's" achter elkaar gaat schieten, je problemen zult krijgen, maar dat ligt meer aan het inwendig "buffer" geheugen als aan je kaart, hoewel je dan met een Class 10 iets (en dan ook echt IETS sneller zou kunnen zijn, omdat die de buffer (weer) iets sneller kan legen. Zolang je dus gewoon mooie opnames in RAW wilt maken om naderhand meer bewerkingsmogelijkheden te hebben, maakt de kaart niet zoveel uit als sommige verkopers je wel wijs willen maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100