Kan je 2x 50 watt speakers aansluiten op een 200 watt versterker, zonder de speakers op te blazen?

Kan dit als je het volume niet helemaal vol aanzet? Of zouden de speakers direct opblazen als je de versterker aan zou zetten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, zolang je de versterker niet te hard aanzet, kan je deze speakers aansluiten. Maar bedenk wel dat je je op glad ijs beweegt. Iedereen met toegang tot de versterker moet het weten, iemand kan het zo aan zetten en de boel opblazen. Van tevoren krijg je ook geen waarschuwing, alleen vervorming (wat al optreedt vanaf 50% (of lager) van het totaalvermogen van de speakers. Dus ja het kan, maar kijk goed uit, want je blaast ze zo op. Nog iets om te weten. Versterkers geven vaak het totaal wattage aan. Is dit een stereoversterker die 2 x 100 Watt doet of een surround die (bijv) 5 x 30 Watt + 50Watt subwoofer doet? Bij de laatste zal je de speakers niet opblazen. Dus zoek dat nog even uit (of post het typenummer + merk vd versterker) en je weet waar je aan toe bent.

Natuurlijk, dat zou niet direct een probleem mogen geven. Bizar genoeg is het meestal omgekeerd: een goedkope versterker blaast soms zelfs duurdere boxen op (hoewel echt duurdere boxen beveiligd zijn tegen overspanning, zoals Magnat dat vroeger ook al had met een grenszone waar de magnetiche spoel ophield). Luidsprekers worden bijna altijd opgeblazen als ze geen 'precies' vermogen krijgen, waarmee ik bedoel dat een goedkope versterker van 2 of 4 X 100 watt bijv. bij het hoogste volume niet heel getimed en exact afgelijnd die 'piek' muziek geeft en meteen weer 'loslaat'. Als je versterker 200 Watt geeft, is het veel waarschijnlijker dat het wel een versterker van de B-klasse is (veel vermogen), maar dat hij ook wel componenten heeft in 'voorversterking' van een A-klasse versterker (een versterker die heel zuiver is en weinig harmonische vervorming geeft, bijv. 0,003% voor de JVC die ik ooit kocht in het jaar 1985 en het nog steeds zeer goed doet). Test het gewoon eens: je sluit de versterker aan aan je boxen en je luistert tot je hoort dat ze vervormen. Je onthoudt die stand op je versterker, je trekt er 10% vanaf en dan hou je je beter daaronder. Dan zul je nog heel lang van je versterker én je boxen genieten. PS: Technisch gezien moet je ook nazien of je versterker een voorkeur heeft voor 4 Ohm weerstand bij boxen dan wel 8 Ohm. 8 ohm bij je boxen duidt ook al op iets meer incasseringsvermogen, maar best is dat je versterker en boxen overeenstemmen met elkaar. Hoewel je best 8 ohms boxen op een 4 ohmversterker kunt plaatsen. Eigenlijk is die weerstand een soort aanpassingsterugschakeling naar je versterker toe. Technisch is bovenstaande zin niet helemaal juist, als je dat in detail wil weten, staat de juiste toelichting op http://www.hifivision.com/speakers/34472-4-ohms-speaker-better-sound-than-8-ohm-speakers.html. Dus: geen probleem. Het is niet omdat men standaard altijd luidsprekers (in België noemen we dit 'boxen') die overmeten zijn, dat je niet 'met mate' ondermeten luidsprekers kunt aansluiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100