Hoe heet het als een paard adem uit blaast en daarbij zijn lippen laat trillen?

Paarden doen het vaak, dat bekende geluid waarbij ze hun lippen laten trillen met lucht dat ze door hun lippen laten ontsnappen.
Niemand om me heen weet het, en omdat ik niet weet hoe het wordt genoemd, kan ik ook niet opzoeken wat het betekent en waarom ze dat doen.
#Aanvulling#
Wat ik zoek is het geluid dat een paard doet - vaak in rust en zonder activiteit - waarbij het lijkt alsof het paard door uit te ademenen zijn lippen laat trillen.
Het lijkt op gedrag dat de mens ook doet.
Na een belastende handeling of iets wat energie heeft gekost.
Het diep en luid uitademen - Zuchten.
Hoe zucht een paard?

Toegevoegd op 14 juli 2020 15:14: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat wordt meestal briesen genoemd.

Een mens ademt uit met de lippen van elkaar na een handeling die energie heeft gekost. Wat niet opvalt is dat er eerst wordt ingeademd. Zo ook bij een paard. Het inademen registreert men niet. Het paard ademt lucht in door de neus, houdt deze enkele seconden vast door de bovenlip een ietsje op te trekken waardoor de neus geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten. De binnenzijde van de bovenlip en de voortanden worden zichtbaar, de mond is vaak iets geopend en een snuivend geluid is te horen als het paard de lucht opzuigt. Dit geeft hem de mogelijkheid om de geurdeeltjes door een constructie, het Vomeronasaal Orgaan (VNO) in zijn neus te duwen. Daarna blaast het paard de lucht terug naar buiten waarbij de lippen trillen. Dit gedrag, dat er grappig uitziet, heet FLEMEN. Het paard ruikt iets waar het onzeker over is. Een hengst zal bij het flemen ook de hals strekken waardoor deze kan ruiken aan het oestrogeen in de urine van de merrie of een merrie hengstig is. In het wild kunnen de hengsten en de merries door te flemen hun eigen kudde terugvinden. Soms flemen paarden spontaan doordat het gedrag is aangeleerd door de eigenaar.Het paard fleemt dan niet écht, maar trekt het de bovenlip op en soms ook zijn hoofd omhoog. Dit aangeleerde fleemgedrag kan optreden als het paard een beloning wil, zoals voer of aandacht. Aangeleerd fleemgedrag kan men het beste zo spoedig mogelijk proberen af te leren. Wat de lichaamstaal van een paard je allemaal kan vertellen https://www.equieducation.com/de-taal-van-het-paard-.html Flemen moet voorbehouden blijven om een onbekende geur op te snuiven, niet voor het bedelen om worteltjes of appeltjes.

Toegevoegd op 14 juli 2020 17:31: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100