Heb je garantie op het werk van een dierenarts?

Heb mijn hond vanwege een ontsteking aan zijn teen door een dierenarts laten onderzoeken. Helaas moest de teen verwijderd worden en kon ik mijn vriend na een uur weer ophalen.

De rekening bedroeg 650 euro, een fors bedrag maar heb het er graag voor over als het probleem daarmee is opgelost. Maar wat nu als de ontsteking terug komt? Heb je dan recht op gratis nabehandeling, of begint de rekening dan weer gewoon bij nul te lopen.

Gelukkig speelt het nu niet, maar vroeg het me wel af.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, je hebt geen garantie. De dierenarts heeft wel een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting. Een dierenarts kan alleen maar aansprakelijk zijn voor zijn handelen als er sprake is van een verwijtbare beroepsfout. De rechter kijkt dan altijd of de zorgvuldigheid, die u van een redelijk bekwaam en redelijk handelend arts mag verwachten, in acht is genomen. De wet maakt een duidelijk verschil tussen medische fouten en medische risico’s. Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Een arts kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de normale risico’s van een medische ingreep. De arts is niet aansprakelijk als het resultaat van de ingreep anders is dan de patiënt van te voren had verwacht. Toegevoegd na 18 uur: Jouw voorbeeld Als de ontsteking terugkomt: als dit vaker gebeurt, ook bij zorgvuldig opererende artsen, is er in principe geen sprake van een verwijtbare fout. De behandeling van een zeer complex en levend lichaam is niet te vergelijken met de reparatie van bijvoorbeeld een auto.

Bronnen:
http://letsel.info/medische-fout/aansprake...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Inspanningsv...

Indien een dierenarts een foutieve behandeling geeft en daardoor schade ontstaat is de dierenarts ingevolge de uitspraak van de rechtbank te 's Hertogenbosch volledig aansprakelijk. Dus ja je heb een soort van garantie, echter zal je moeten aantonen dat de behandeling niet de juiste was en dat zal niet makkelijk zijn.

Bronnen:
http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100