kan je hond allergisch zijn voor rook van shag of sigaretten?

Alles kan natuurlijk, maar is het een bekend verschijnsel dat je hond van bepaalde stoffen in de rook jeuk krijgt en huiduitslag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wanneer een dier meerookt met zijn mensen heeft hij hier wel degelijk van te lijden. Ze reageren vaak gevoeliger op dit soort zaken omdat ze een betere neus hebben. Omdat ze in de natuur hun neus harder nodig hebben dan wij (voor het opsporen van prooien e.d.) reageert hun neus en longen anders. In het bloed van huisdieren is nicotine aangetroffen. Ondanks dat ze zelf niet roken, roken ze net als wij, mee. Wanneer je meerokende mensen onderzoekt kun je ook nicotine aantreffen. Wat dat betreft is een hond niet anders. Wat er bij meeroken gebeurt is dat de natuurlijke weerstand afneemt. Ik kan me daardoor voorstellen dat de hond, door een verminderde weerstand, gevoeliger kan reageren op dingen zoals voeding of een ander gebruikt wasmiddel waar zijn dekentje mee gewassen is. Maar er zijn meer zaken te noemen waardoor een hond ineens allergisch lijkt. O.a. inentingen staan erom bekend de natuurlijke weerstand af te laten nemen. Stel dat je dit weg zou laten, dan ben je er nog niet. Er zijn nl. honden die allergische reacties krijgen wanneer ze simpelweg door hoog gras lopen. Om er achter te kunnen komen zou je een hond dus moeten onderzoeken op allergieën. Dat gebeurt zowel op bloed als op de huid. Waar een hond wel op reageert is het eten van bijv. sigaretten of filters. Maar dan is het een vergiftiging. En dat is iets heel anders.

Huiduitslag en jeuk lijkt me niet waarschijnlijk. Dit zie je ook niet bij mensen (behalve nicotinevlekken op vingers en tanden dan ;-)). Wel ondervinden huisdieren last van rokende baasjes in huis. Er is een verhoogd risico op kanker (neus en long voornamenlijk) en veroorzaakt het hoesten en niesen.

Bronnen:
http://www.no-smoke.org/learnmore.php?id=623

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100