hoe kan ik er voor zorgen dat mijn 2 konijnen niet steeds op elkaar zitten te paren?

Ik heb 2 mannelijke konijnen van 4 maanden die om het half uur op elkaar zitten te paren. Hierbij heb ik het vooral over het witte konijn. Het witte konijn is dominant en blijft maar doorgaan. Ook volgt hij het bruine konijn overal waar die heen gaat. Het lijkt wel alsof die jaloers is. Zo leggen we bijvoorbeeld wel eens een wortel in het hok. Die wortel ligt dan een poosje in het hok zonder dat er van gegeten word, totdat het bruine konijn er van eet dan wil de witte ook in een keer. Kortom, hoe kan ik er voor zorgen dat de witte niet steeds wil paren en minder dominant word?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mannelijke konijnen van 4 maanden kunnen niet goed bij elkaar worden gehouden. Ze beginnen op die leeftijd geslachtsrijp te worden en dat gaat in jouw geval bij het witte konijn blijkbaar sneller dan bij het bruine. Daarom blijft het nu bij vervelende pogingen om te paren waar de ander uiteraard niets van moet hebben. Maar over een paar weken beginnen ook bij het bruine konijn de hormonen op te spelen en dat blijft het niet meer bij vervelende spelletjes. Dan worden het vechtpartijen en bijterijen. Geef ze daarom zo snel mogelijk ieder hun eigen verblijf.

Bronnen:
R, Stenhuis & M.A. Verhelst. Konijnen....

Konijnen in hun pubertijd worden hitsig. Veel mensen begrijpen de pubertijd van konijnen niet, en daarom worden veel van deze konijnen verbannen naar de achtertuin, of gedumpt op straat of in een asiel. Maar dat is helemaal niet nodig, want er is een simpele oplossing voor: laat hem of haar castreren/steriliseren door een goede konijnen-dierenarts. Door je konijn te laten castreren kan hij geen geslachtshormonen meer aanmaken en zal het seksuele en territoriale gedrag afnemen. Laat je je konijn niet castreren of steriliseren, houd er dan rekening mee dat de puberteit ongeveer een half jaar zal duren. Daarna neemt de hormoonproductie langzaam af, waardoor je konijn weer wat rustiger zal worden.

Bronnen:
http://www.hetkonijn.nl/index.php?option=c...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100