Konijntje schijnzwanger of effectief zwanger?

Ik heb 2 konijnen, één is een mini konijntje (een manneke) en mijn leeuwenkopje is een vrouwtje, nu hebben ze éénmaal bij elkaar gezeten (en heeft mijn mannetje er effectief opgezeten) en nu maakt mijn vrouwtje een nest vol met haren. Dit al sinds eergisteren. Ook is ze agressiever dan anders (maar dit kan ook bij schijnzwangere konijnen zo zijn). Sinds gisteren blijft ze continu op dezelfde plaats zitten (naast haar nest), dus ik dacht dat ze misschien bezig was met bevallen, maar als ik nu vandaag kijk, liggen er gewoon een massa keuteltjes. Dus deed ik haar hok eens open en ze liep gewoon de kamer in, (verlaat een konijn haar nest wanneer ze zwanger is?) en ik heb met een handschoen de keuteltjes verwijderd, daarna heb ik ze kunnen nemen en als ik aan haar buik wou voelen spartelt ze tegen (wat ze vroeger ook wel al eens deed). Mijn vriend en mama zeggen dat ze verdikt is, alhoewel ik vind van niet. Zou ze schijnzwanger zijn of effectief zwanger ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een konijn heeft een draagtijd van ca 30 tot 32 dagen bij een zeer laag voedselaanbod duurt het langer ,dus is hier van belang hoeveel dagen de konijnen bij elkaar gezeten hebben, ook als je konijn dragend is geweest hoef je nog geen jonge konijnen te hebben ,soms vertonen konijnen kanabalistisch gedrag en eten jonge al dan niet doodgeboren dieren weer op. Dit vooral in stressituaties je vind dan niets terug van de jonkies.

Je kunt niet zien dat een konijn zwanger is, zelfs een dierenarts zal dit moeten bepalen met een echografie. Laat het beestje gewoon doen, het is toch al te laat. Dat je konijn het nest verlaat is niet abnormaal. Zelfs al er jongen zouden zijn zal er niet bij blijven. Ze zal enkel het nest opzoeken om haar jongen te zogen. Je kunt regelmatig eens naar het nest kijken door het voorzichtig te openen, probeer geen geur achter te laten, smeer je handen in met vuil zaagsel of stro. Zijn er jongen, kijk dan of er geen dode of misvormde tussen zitten, deze moet je verwijderen. Laat het nest voor de rest zoveel mogelijk met rust. Ik heb deze zomer 5 nesten gehad, goed voor 21 konijntjes. Ik hou al een tijdje konijntjes, alleen is er op gebied van geslachtbepaling enige bijscholing nodig :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100