Mijn kat is sinds ruim een jaar te mager. De dierenarts kan geen oorzaak vinden. Wat kan ik nu nog verder doen? (zie uitleg)

Het gaat om een kater van 8 jaar oud. Er is al een bloedonderzoek geweest maar de uitslagen zijn goed. Zijn gebit is ook prima in orde. In zijn urine is een paar dagen geleden een beetje bloed gevonden wat kan duiden op een lichte blaasontsteking. Hij krijgt hier nu antibiotica voor.
Dan nog, kan dit geen reden zijn voor het gewichtsverlies.
Ook heeft hij regelmatig wat teveel afscheiding uit de ogen. Hij heeft wel eetlust.
Ik geef mijn katten hier onbeperkt brokjes van Royal Canin Sensible. Hij kan dus zoveel eten als hij wil. Daarnaast geef ik deze kater als extra nog natvoer van Royal Canin. En ja, hij is ook ontwormd.

Ik probeer de kater nu een tijdje binnen te houden om uit te sluiten dat hij ergens buiten verkeerde dingen drinkt of eet. Af en toe is hij wel eens een paar dagen ziek en misselijk geweest en at dan ook een paar dagen nauwelijks. Ook hier kon de dierenarts geen oorzaak voor vinden. Het ging ook vanzelf weer over. Toch blijft hij te mager.

De kat binnen houden is echter niet eenvoudig omdat hij graag dagelijks een rondje door de buurt gaat. Ik weet ook niet of ik hier nu goed aan doe.
Graag advies van kattenkenners!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een kat die een goede eetlust heeft, maar wel te mager is, zou ik zeker het bloed laten onderzoeken op schildklierwaarde en suiker. Verder, is je kat getest op Fiv (kattenaids)? Voor nu zou ik hem Hill's a/d geven, extra voedzaam natvoer, te krijgen bij je dierenarts. Ook kan je wat convalescense support mengen met het natvoer. Voor wat betreft de blaasontsteking: zeer zelden is bij katten een bacterie de boosdoener. Antibiotica heeft alleen zin als de urine op kweek is gezet en er daadwerkelijk een bacterie is aangetoond. Het is enorm vervelend dat dierenartsen zich niet geroepen voelen terughoudend met ab om te gaan. Waarschijnlijk heeft je kat meer baat bij een pijnstiller/ontstekingsremmer. Wat betreft het naar buiten laten gaan: daar ben ik een groot voorstander van, maar dan wel beschermd. Is er wellicht een mogelijkheid je tuin af te zetten? Zo heb je toch het nodige overzicht, en kan je kat veilig genieten van het buitenzijn. Beterschap voor je beestje!

Een oorzaak moet te vinden zijn. Dus wat je verder kan doen als je dierenarts geen oorzaak kan vinden? Naar een andere dierenarts gaan! En eentje die verder wilt gaan dan een bloed- en urineonderzoek. Desnoods naar een specialist dus. Laat deze navragen welke bloedonderzoeken er reeds zijn gebeurd en of er nog zaken via het bloed onderzocht kunnen worden. Geeft dat geen uitsluitsel kan de dierenarts in samenspraak met jou de volgende stap bepalen. Desnoods (in het slechtste geval) een operatie. Succes, en sterkte!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100