Is een hond die dieren bijt gevaarlijk voor kinderen?

Op de zorgboerderij waar mijn zoon met beperkingen naar toegaat is een herdershond. Deze hond heeft onlangs een aantal kippen en een kat gebeten ( laatste moesten ze laten inslapen ) Ik maak mij nu zorgen over de veiligheid van mijn zoon in de buurt van deze loslopende hond. Is dit terecht?

Toegevoegd na 1 dag:
Dank voor de vele reacties !
Ik heb een gesprek gehad met de eigenaren van genoemde Herdershond. Ze deelden mijn zorg niet maar nemen mijn bezorgdheid wel serieus Als mijn zoon op de boerderij is, gaat de hond in een kennel aldaar. De eigenaar gaf 3 opties aan voor de hond. 1 in de kennel houden, 2 een training volgen of 3 in laten slapen…hij was daar nog niet uit….volgens hen had de hond geen interesse in kinderen / mensen en ging dat al jaren goed.

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet per se. Als de hond (andere) mensen als zijn meerderen erkent zal hij die niet aanvallen. Een kippetje is iets anders dan een lid van zijn roedel.

Natuurlijk zijn de zorgen terecht. Zoek eens op hoeveel ongelukken er gebeuren in Nederland per jaar met kinderen en (herders)honden. Dat de hond kippen en katten bijt laat zien dat de hond niet luistert (het zal vast niet de bedoeling geweest zijn) en bloeddorstig is. Zo'n valse hond kan men het beste laten inslapen, maar meestal gebeurd dit niet tot er een mens is gebeten.

Ik deel je zorgen!!! Het is een natuurlijk gedrag van een hond, zeker een herdershond, om vee op te drijven of om achter wegrennende dieren aan te gaan. Wegrennende dieren worden gezien als prooi . Een goed gesocialiseerde en opgevoede hond zal niet bijten, maar deze dus wel. Kinderen op een zorgboerderij hebben beperkingen en kunnen naar dieren toe onvoorspelbaar reageren of bijvoorbeeld wegrennen. Bij deze hond zou het kind dan gezien kunnen worden als prooi. Zeker weten doe je dat dus niet, totdat er iets verkeerd gaat en dan is het te laat. Ik raad je aan een gesprek aan te gaan met de eigenaar of met de leiders van de zorgboerderij en je zorg hierover neer te leggen. Misschien is het verstandig deze hond (voorlopig) niet meer los te laten lopen als de kids erbij zijn, al was het maar om jou en wellicht andere ouders hun zorg weg te nemen. Een deskundige kan veel doen aan gedragsverandering van de hond; misschien een idee om dat voor te stellen.

Een hond vindt het leuk om ergens achteraan te rennen. Een kip is kwetsbaar en kan door ruwe omgang van de hond doodgaan. Tot zover is het goed te praten. Dat de hond een kat doodbijt is een heel ander verhaal. Een achternagezeten prooi niet alleen pakken, maar ook doodbijten is gedrag wat bij een goed opgevoede (lees: gezinshond) niet mag voorkomen. Helaas herkennen veel mensen dit gedrag niet en denken ze dat hun hun gewoon speelt als hij bijvoorbeeld hard in een speeltje bijt en heel wild met zijn kop heen en weer schud. Dit prooidoden is natuurlijk iets wat je een hond niet mag leren. En de hond heeft dus niet helemaal een juiste opvoeding gehad. Natuurlijk kun je ook twijfels hebben bij de rest van de opvoeding. Dat is bijvoorbeeld de houding naar mensen toe, en kinderen. Dat een hond een prooi dood bijt, wil niet zeggen dat hij gevaarlijk is voor kinderen. Een prima afgerichte hond kan leren om prooien dood te bijten én een prima gezinshond zijn. Maar deze hond bijt ongecontroleerd dieren dood en een muilkorf lijkt me op zijn plaats. Toegevoegd na 2 minuten: "hun hun", moet "hun hond" zijn.....

dat verschild per hond, mijn hond heeft bv wel eens een andere hond aangevallen, maar een kind of mens nog nooit, kwa gedrag is hij voor mensen onderdanig, ook kinderen en daar is hij ook nog erg voorzichtig mee (en beschermend). ik praat nu alleen over 1 hond, maar verder kunnen we ook niet oordelen over de betreffende hond, maar het is geen slecht idee om eens een gedragstrainer naar hem te laten kijken, al hebben vaak mensen op een zorgboerderij daar ook het nodige verstand van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100