Mijn kat heeft vandaag voor de tweede keer deze maand een vleermuis mee naar huis gebracht, zal hij deze levend hebben gevangen of kan dit niet?

Ik ben het wel gewend dat mijn kat muizen, mussen, vlaamse gaaien en kikkers mee naar huis neemt, maar nu al voor de tweede keer deze maand een vleermuis. Ik ben benieuwd of hij deze levend heeft gevangen of dat ze al dood waren of gewond op de grond lagen? Kan een kat een levende vleermuis vangen? Dit lijkt me haast onmogelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Uw kat heeft waarschijnlijk een in/uitvlieg opening gevonden van een kolonie en er dus vaker een gaat vangen. Wat u er tegen kunt doen: de kat 's avonds en 's nachts binnen houden als het kan.

het is kennelijk een goede jager, als ik zo de lijst doorneem, maar een vleermuis, dat is wel bijzonder. ik heb een kater gehad die alles ving wat hij tegen kwam, leek het, maar alles werd levend thuis gebracht! op een dag zelfs 3 muizen en een rat, levend thuis gebracht om later gezellig mee te spelen en te bejagen. maar er zijn ook genoeg katten die buiten het gevecht aan (moeten) gaan met de prooi om het te vangen, of die buiten al met de prooi gaan spelen tot de dood er op volgt uiteraard. eigenlijk is er geen zinnig antwoord te geven, ik kan beide kanten verdedigen. vleermuizen vliegen op radar, maar katten hebben hele goede ogen en sommige zijn heel erg snel. er zijn katten die nooit iets vangen, andere kunnen makkelijk hun eigen maaltijd bij elkaar jagen, dus waarom geen vleermuis ? bovendien is het nog mogelijk dat de vleermuizen die thuisgebracht zijn, ziek waren. en dus eventueel dood gevonden zijn, dat kan ook.

Het is zeer ongebruikelijk dat katten vleesmuizen vangen! Op je foto lijken me het volwassen dieren dus geen jongen. Mogelijk zijn de diertjes ziek en konden ze niet meer voldoende omhoog vliegen! Er kan hondsdolheid heersen onder vleermuizen, dus ga hier zeer voorzichtig mee om!!!!!

Zoals eddijst aangaf in zijn antwoord (altijd goed luisteren naar hem!!) is het zeer ongebruikelijk dat een gezonde vleermuis door een kat wordt gedood. De kans is dus zeer aanwezig dat de vleermuizen die je kat vangt ziek zijn. Het feit dat je kat blijkbaar al meerdere heeft gevangen, kan zelfs een aanwijzing zijn zodat er in de kolonie van de vleermuizen sprake is van een ziekte. Vleermuizen staan bekend als mogelijke dragers van heel wat ziektes, maar eentje steekt met kop en schouders bovenop, en dat is hondsdolheid, of rabiës. Rabiës is zonder enige twijfel de meest dodelijke ziekte die er bestaat. Er zijn meerdere varianten van de rabiësvirus, en in NL mogen wij van geluk gesprekken dat de meest ernstige variant (de klassieke rabiësvirus) al decennia niet meer voorkomt, maar nog altijd worden vleermuizen in NL positief getest op rabiës. De meest voorkomende soort in NL, de dwergvleermuis, is bijna nooit besmet, maar ca. 20% van de laatvliegers is geïnfecteerd. Als ik naar je foto kijkt, dan denk ik dat je te maken hebt met een laatvlieger, dus reken maar dat de kans ongeveer 1 op 5 is dat deze vleermuis een dodelijk virus bij zich draagt. Wat moet je doen? In ieder geval NOOIT de vleermuis met je blote handen aanraken. Zelfs als je denkt dat hij dood is, kan het zij dat niet zo is, en je gebeten wordt. Het staat ook vast dat je kat contact heeft gehad met de vleermuis. De kans dat je kat hierdoor besmet is geraakt is reëel, en ook via je kat kan je, of iemand anders die contact heeft met de kat, besmet raken. Mijn dringend advies is om contact op te nemen met de NVWA (Voedsel en Waren Autoriteit) Een dierenarts van de NVWA zal dan geheel kosteloos langs komen en de dode vleermuis meenemen voor onderzoek. Van het onderzoek krijg je uitslag, en als deze positief blijkt te zijn, zal hij je verder adviseren wat te doen. Voor de duidelijkheid: de kans dat je geïnfecteerd raakt is klein, zelfs als de vleermuis de virus heeft, maar rabiës is dodelijk. Loop geen risico, en ook al vind je het een gedoe, bel maar even. Het kost je niets, en het kan je een hoop ellende besparen. Toegevoegd na 5 minuten: Het kan zijn dat de vorige vleermuis die je kat doodde rabide was, maar die kan niet meer getest worden. Als dat zo is, zit je met een mogelijke incubatie van dagen of weken voordat je iets merkt. Hou je kat goed in de gaten, en bij de kleinste twijfel (agressief gedrag, enz.) neem DIRECT contact op met een arts of dierenarts. Veel succes!!

Bronnen:
http://www.vwa.nl/onderwerpen/dierziekten/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100