Zijn paarden net zo trouw als honden?

Honden zijn hele trouwe dieren. Als hun baasje na drie maanden uitgezonden te zijn weer thuiskomt, springt de hond direct in zijn armen. Je hebt ook niets voor niets het spreekwoord dat de hond je beste vriend is. Honden zijn erg gebonden aan hun baasje, een band die ze dan met niemand anders hebben.

Maar is dit ook zo met paarden? De mens had heel vroeger al honden en katten als huisdier (als ik kijk naar het Oude Egypte), maar ze reden ook al snel op paarden in de vroege middeleeuwen. Man en paard zijn dus al een lange tijd verbonden met elkaar. Hadden de paarden toen net zo'n trouwe band als de man die heeft met honden? Zijn paarden trouwe dieren die bij hun baasje blijven of was dit ooit zo? Of is het net als katten, dat ze erg afstandig zijn en ze het liefst gewoon eten willen krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hond is een roedeldier, en een paard een kuddedier. De aard van de twee diersoorten is daardoor volledig verschillend. In een roedel is er een alpha-dier, of een alpha-paar. De naaste familie van de hond, de wolf, heeft dus een leider, en alle andere wolven staan onder hem, in een duidelijke rangorde van hoog naar laag. Alleen het alpha-paar krijgt pups, die door de hele roedel verzorgd worden. Als de pups minder afhankelijk zijn van de moeder (na zo'n 12-14 weken) kan zij mee gaan op de jacht, omdat er een oom of tante oppast op de pups. De regels en de rangorde binnen de roedel zijn heel duidelijk, worden dagelijks herbevestigd, en er wordt nooit van afgeweken. Dit is belangrijk voor het overleven van iedere wolf binnen de roedel. De leider is dus de allerbelangrijkste wolf voor de roedel ; zonder hem geen territorium, dus geen eten, geen nakomelingen, en vooral : geen veiligheid. Een mens neemt, als het goed is, de taak van de roedelleider op zich. Als de hond dus zonder zijn leider is, is zijn wereld niet okay, al krijgt hij dagelijks zijn eten en drinken voorgezet, en wordt er met hem gewandeld en gespeeld. Als de leider terugkomt, is er dus grote opluchting en opwinding : nu klopt alles weer. Een paard is een onderdeel van een kudde, met meestal een wat oudere merrie als matriarch. De kuddeleden beschermen elkaar en de veulens, maar zullen bij echt gevaar vluchten, met de jonge dieren in het midden. Een hengst komt langs als de merries tochtig/hengstig zijn, en klaar zijn voor de voortplanting. Hij zal dan proberen merries uit de kudde af te zonderen, en tot iedere merrie door hem bevrucht is blijft hij bij zijn geroofde kudde. Daarna sluiten de merries zich weer aan bij de hoofdkudde. Niet de leider, maar de kudde biedt de veiligheid. Als een paard getemt wordt, of bij mensen geboren wordt, leert het paard samenwerken en gehoor geven aan de verzoeken/opdrachten van de ruiter. Maar een goed aangereden paard kan dus naar iedere ruiter luisteren, en vormt geen exclusieve band met 'zijn' mens, zoals een hond dat wel doet. Natuurlijk is er een grote mate van vertrouwdheid, als er één mens hoofdzakelijk met dit ene paard omgaat, maar de band is anders. Het paard zal bij gevaar nog steeds proberen te vluchten, terwijl een hond juist zijn 'mens' opzoekt voor zijn gevoel van veiligheid.

Een paard is ten eerste geen knuffeldier of een dier om op schoot te nemen. Je laat een paard werken bijvoorbeeld, en dan bouw je een band op. Maar dit is niet hetzelfde band als met een hond.

denk niet dat je kan praten over trouw, ook al zal en hond een eigenaar herkennen en deze hebben opgenomen als een lid van zijn roedel. katten zijn ook niet afstandelijk. elk dier wat zijn natje en droogje krijgt, en zich begrepen voelt (honden/katten/paarden spychologie) zal een band hebben met een eigenaar of verzorger. kortom, elk persoon die een dier veiligheid en vertrouwen kan bieden, en hierbij een pot voer is 'trouw'. dieren hebben met elk persoon apart een bep. interactie. paarden doen wat er van ze gevraagd wordt omdat ze hiervoor kiezen. (ze weten dat ze tig keer sterker zijn dan een mens) honden die luisteren doen dit om dezelfde reden: het levert ze wat op (koekje, veiligheid, etc.) als er iemand is dit een dier dit net zo, of beter kan bieden is een dier helemaal niet 'trouw'.

Dit hangt deels van het karakter van een paard af. Een arabier is, bijvoorbeeld, een heel gevoelig paard en hecht zich snel aan mensen. Mijn vriendin heeft een eigen paard en als ze even weg is kijkt hij haar nog altijd heel lang na en hinnikt ook als ze terug komt. Ik denk dat paarden net zo trouw als honden kunnen zijn, maar ze gedragen zich nu eenmaal niet hetzelfde. Het lijkt me ook niet zo fijn als een paard in je armen springt :). Een paard reageert zoals een paard en een hond als een hond. Een hond springt tegen je op, terwijl een paard je welkom hinnikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100