Waaraan merk je dat een kat eenzaam is?

Ik heb een jonge kat en werk 24 uur. Ik voel me daar soms schuldig over maar een tweede kat is geen optie. Ik heb niet het idee dat mijn kat depri is maar hoe zou ik kunnen merken dat hij eenzaam is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een maatje is altijd leuker zeker als je altijd weg bent een kat is een vrij solidair wezen vooral mannetjes maar zelf die hebben wel wat aandacht nodig. waarom is een tweede katje geen optie ?

je geeft al aan dat je kat naar jouw idee depri is. Net als mensen kunnen dieren ook bang, verdrietig en depressief zijn. Jouw kat is vrij jong zeg je zelf. Als je thuis komt en de kat meteen naar jou toekomt en wil spelen of aandacht wil, dan kan je er haast 100% zeker van zijn dat hij eenzaam was toen jij weg ging en weg was... katten zijn van nature vooral als ze jong zijn groepsdieren. doordat ze als huisdier gebruikt worden kunnen ze hier wel aan wennen maar zouden zonder dat jij dat ooit weet toch niet heel blij zijn als jij steeds weg bent. Als jouw kat geen stem meer heeft om te miauwen als je weer thuis komt, dan weet je dat hij de hele dag heeft 'geroepen' ook kan je soms zien aan een kat hoe hij bijv. met een surrogaat maatje omgaat in de vorm van een pluche knuffel...

We kennen katten als zelfstandige dieren. Dat is meteen de reden waarom veel mensen juist een kat aanschaffen: gemakkelijk - het dier kan er goed tegen om de hele dag alleen thuis te zijn. Katten zijn dan wel vrij onafhankelijk maar ze kunnen eenzaam zijn wanneer ze alleen gehouden worden en de mensen de hele dag weg zijn. En dat gebeurt nog al vaak aangezien het tegenwoordig vrij normaal geworden is voor mannen en vrouwen om fulltime te werken. Regelmatige aanwezigheid is noodzakelijk voor katten, het is belangrijk dat ze niet te veel alleen gelaten worden Ze hebben gezelschap van andere katten of mensen nodig voor tenminste een deel van de dag. Tot het leefcomfort van een kat behoort ook het contact met soortgenoten. Katten hebben vaak weinig mogelijkheden voor interactie met hun eigen soort omdat het nog steeds de norm is om katten alleen te houden. Economische redenen zullen hier een rol bij spelen, maar ook de mythe van de solitaire aard van de kat. Katten kunnen zich gelukkig goed aanpassen aan uiteenlopende fysische en sociale milieus hierdoor zijn ze betrekkelijk immuun voor geestelijke trauma’s. Ze gaan niet tekeer als ze in een onnatuurlijke situatie gehouden worden. Maar anderzijds veranderen ze ook niet gauw hun natuurlijke gedrag . De isolatie bij het alleen huisvesten van katten zorgt, door het gebrek aan keuze en geestelijke en lichamelijke stimulatie dat hierbij komt kijken, voor verhoogde stress. Katten reageren vaak op slechte huisvesting condities met inactiviteit en tonen zelden abnormaal gedrag. Probleemgedrag bij de kat is vrijwel altijd een vorm van normaal gedrag dat ze van nature uitvoeren, maar echter ongewenst is door de eigenaar. Deze vormen van normaal gedrag kunnen overgaan in abnormaal gedrag als het te veel wordt herhaald. Het krabben aan meubilair is hier een voorbeeld van . Ook het zichzelf veelvuldig wassen ‘poetsgekte’, waardoor katten kale plekken kunnen krijgen valt hieronder. Permanente stress kan ook leiden tot onzindelijkheid, afwijkend eetgedrag of agressie . Uit allerlei onderzoek blijkt dat probleemgedrag meer voorkomt bij katten die alleen in huis worden gehouden dan bij katten die naar buiten kunnen.

Bronnen:
http://www.kattengedragcentrum.nl/10-Eenza...

je merkt aan een kat dat hij eenzaam is en zich verveelt door sloopgedrag, of juist door heel veel slapen. verder zal de kat veel aandacht vragen op momenten dat je thuis bent. het is jammer dat een tweede kat geen optie is, want langzaam maar zeker zal je kat kattengezelschap ontwennen. mocht je er over een aantal jaren toch een tweede bijwillen, dan zal dat zeker niet zonder slag of stoot gaan, terwijl ze zoveel aan elkaar kunnen hebben.

Een kat zal niet laten merken dat deze niet lekker in zijn vel zit maar een kat is een sociaal dier dus het is nooit goed voor een dier om zo lang alleen te zijn! Ik vraag mij af waarom je dan een kat neemt als je nooit in huis bent? het is toch geen plant! Zorg in elk geval voor voldoende afleiding in huis. Ik raad aan een fatsoenlijke telescoop krabpaal (bv bij zooplus) zodat ze lekker kan klimmen in huis en veel bewegende speeltjes. En laat haar moeite doen voor haar brokjes door zo'n bal met gaten of door de brokjes te verstoppen door het huis etc.

Dieren imiteren veel: Ben jij dus niet depri en neemt de kat dat niet over. Als je speels zingend thuis met een touwtje met de kat speelt, zal je kat ook welgezind zijn. Dat geldt ook voor wie omgaat met kinderen, en elkeen die veel zaagt, zal eenzaam worden omdat men dit personen uiteindelijk gaat mijden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100