Ja, dat blijft een Fries.
In principe is een Fries het ras, en niet de kleur. Het gaat om de bouw van het paard om te bepalen welk ras het is (Shetlanders bijvoorbeeld heb je in alle mogelijke kleuren en het blijven Shetlanders ;-)). In principe geld dat ook voor de Fries.
Alleen heeft het stamboek besloten geen andere kleur dan volledig zwart meer toe te laten. Daardoor ging men bewust zwarte friezen fokken, en zo stierven andere kleuren uit. Maar vroeger waren er gewoon bruine en zelfs witte friezen! Heel soms gebeurt het nog wel dat er friezen met een wit kolletje of een klein sokje worden geboren...
Albino is het volledig ontbreken van pigment. Dit komt bij alle diersoorten en alle rassen wel eens voor, zo ook bij de Fries. Qua ras blijft het een fries, alleen zal hij nooit opgenomen worden in het stamboek omdat die alleen zwarte friezen goedkeuren.
Toegevoegd na 8 minuten:
Overigens is het wegfokken van andere kleuren nooit helemaal 100% gelukt. Google maar eens op Chestnut friesians, en je zult zien dat vooral in het buitenland nog wel bruinkleurige friezen voorkomen. Die kleur kwam vroeger namelijk heel veel voor. De voorouders van deze friezen werden al eeuwen geleden naar het buitenland gebracht, en toen in Nederland begonnen werd met het zuiveren van het ras naar enkel zwart, bleven dus vooral in het buitenland nog andere kleuren bestaan. Die mensen gingen toch niet met hun paard naar Nederland voor zo'n stamboekkeuring, het ging hun er om dat het paard goed werk leverde op het land of imposant was als hij van rijke mensen was.
Hier een foto van een bruine en van een witte fries. Al twijfel ik over de raszuiverheid van die witte, omdat hij wel héél wit is, maar men zegt dat hij raszuiver is...Die Chestnut is sowieso raszuiver fries. Die kleur komt nog heel vaak voor, en blijft ook altijd, zelfs bij de zwarte, in hun genen verborgen.