Wat kan je doen als je hond verlatings angst blijft houden?

Angie is 16 doof blind en net verhuisd en zodra ik 5min weg ben jank ze de buurt bij elkaar. Weet iemand wat ik nog kan doen?

Toegevoegd na 2 minuten:
Tableten tegen angst helpen niet. :(

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

lastig te beantwoorden omdat het van hond tot hond kan verschillen. vaak is therapie een oplossing bij verlatingsangst, al dan niet in combinatie met medicatie als het gaat om hardnekkige gevallen. denk dat het in dit geval een tijdelijk gedrag is, een samenloop van omstandigheden. uit je verhaal maak ik op dat ze er eerder geen last van heeft gehad. het is een oudje zonder zicht en gehoor wat nu totaal in een vreemde en onbekende wereld staat (andere inrichting, andere geuren, andere trillingen) dus ze zal moeten wennen. hopelijk heb je wat aan de link. http://www.dogweb.nl/gedrag/alleen.html adviseer je wel om er intensief mee bezig te gaan zodat ze langzaam kan wennen en zich op het nieuwe stekje met haar gebreken net zo prettig zal voelen als op haar oude plekje. weet je het niet te sturen en kan je haar die zekerheid niet bieden kan je er vrijwel zeker vanuit gaan dat het geconditioneerd gedrag gaat worden. wat je kan doen is als ze jankt en je bent thuis haar niet gerust te stellen maar bv even te stampen op de grond (niet te hard zodat je schrikt want dan werkt het averechts). zo voelt ze dat ze niet alleen is. de tijden tussen het geven van een trilling (stampen) die duid op je aanwezigheid en het janken langzaam wat opbouwen en als dat goed gaat met interval doen als je merkt dat het janken afneemt. het gaat erom dat ze kort nat het janken zich realiseert en ervaart dat ze niet alleen is. zou je het gelijk doen na het janken werkt het niet ( ze weet dan dat je gelijk laat weten dat je thuis bent als ze gaat janken) probeer met geurtjes de omgeving aantrekkelijk te maken zodat ze leert waar meubels staan zodat ze makkelijker haar weg kan vinden. (bekende geuren en/of het uitzetten van een geurspoor langs meubels bv) juist voor honden die niet kunnen zien en horen zijn geuren nóg belangrijker dan voor honden die wel zicht en gehoor hebben. je kan ook proberen of ze zich prettiger voelt in een kleinere ruimte. zo'n groot vreed oppervlak kan ook beangstigend zijn. wil je haar laten wennen aan ruimtes doet het dan niet in 1 keer maar in etappes. ze is nu gewoon super onzeker maar probeer geen medelijden te hebben want hiermee maak je haar juist afhankelijker en is het lastiger voor haar om te kunnen wennen aan al dat nieuws

@spica Wat kan je doen als je hond verlatingsangst blijft houden? Ik denk dat je alle redenen al hebt opgenoemd waarom je hond zo is en dat de pillen niet helpen... Ze is oud (16 jr), doof, blind en net verhuisd ... Ze weet niet waar ze is, hoort niets, ziet niets, vreemde omgeving, nieuwe onbekende luchtjes en jij verbaast je dat ze de hele buurt bij elkaar jankt als JIJ, de enige bekende met een bekend luchtje, 5 min weg bent... Ongelooflijk !!! Je kunt 2 dingen doen. Je kunt een ander huis voor haar zoeken of naar het asiel brengen of naar de dierenarts brengen voor het laatste spuitje of je kunt je gaan verdiepen in de angsten en gevoelens van paniek en je afvragen wat je kunt doen om jouw oude hond nog een fijne oude dag te bezorgen... Allereerst zou ik vrij nemen en mijn hond niet alleen laten, maar haar laten wennen aan de nieuwe omgeving en zeker maken dat ze weet waar alles (eet- en drink-bak, hondenmand) te vinden is. Ik zou de hele buurt afzoeken om iemand te vinden die met veel gevoel een (nieuw) maatje zou kunnen worden om iemand te hebben om op terug te vallen als het een keer nodig is (en dat diegene dus al bekend is van te voren/voordat het nodig is). Ik zou op voorhand al een goede dierenarts zoeken om zeker te maken dat ik wist waar ik heen moest als het zover is, dat er iets ernstigs aan de hand is. Advies : zie boven, en als je het niet kunt opbrengen om al die tijd en energie te investering in je oude hond, dan zou dat heel erg zijn en moet je misschien overwegen om toch een andere beslissing te nemen, maar laat Angie niet uren of nog erger dagenlang alleen, want dat is heel erg wreed : niet doen!

Spica, Het laatste wat een hond verliest is zijn reukvermogen. Daar kan je gebruik van maken om haar gerust te stellen. Je kunt het weggaan langzaam opbouwen, maar niet zonder dat je haar, via haar neus, geruststelt. Geef haar iedere keer als je weggaat je eigen T-shirt. Trek het terplaatse uit, warm en wel. Leg dat op haar poten onder haar neus en ga voor een minuutje weg. In die tijd trek je een nieuw T-shirt aan. Een uurtje later doe je hetzelfde, weer een-twee minuten. Leg maar een stapeltje klaar, of gebruik gewoon het oude, bij haar gelegde T-shirt. Denk even niet aan hygiëne voor jezelf, dat is niet belangrijk. Dit is de enige oplossing die ik kan verzinnen en die de hond gerust kan stellen. Misschien kan je gelijk wat Bach-druppels door haar drinkwater doen. Dat zijn homeopathische druppels, die een extra steun kunnen zijn. Ze werken ontspannend en op een totaal andere manier dan chemische tabletten. Verkrijgbaar bij drogist/natuurzaken. Sterkte, ik voel met je mee.

Je hond is 16 jaar (hoogbejaard) en doof en blind. Stel jezelf voor als 112 jarige die niets meer kan horen en niets meer kan zien en iemand laat jou alleen zonder dat jij het merkt. Er komt een tijd dat jij naar het toilet moet of wilt eten maar je bent in een nieuwe omgeving waar je de weg niet meer blindelings kunt vinden en hoe je ook blijft roepen....je blijkt alleen te zijn. Dat lijkt me als mens heel frustrerend maar als hond ook. Als mens zal je op die leeftijd incontinent zijn maar ook een hond kan dementerend worden en vergeten wanneer het voor het laatst is uitgeweest en wanneer het voor het laatst heeft gegeten en een zwakke blaas krijgen of volle darmkanaal en honger krijgen. Het lijkt me in deze situatie dus niet om verlatingsangst te gaan maar ik zou deze hond dus niet alleen thuis laten. Zorg dat er altijd iemand bij die hond is die kan ingrijpen als het nodig is. Deze hond kan ieder moment sterven en dat is niet fijn als je in een kritieke toestand bent en geen hulp kan inschakelen omdat 112 geen hondentaal spreekt en verstaat. Mocht het niet mogelijk zijn om 24 uur per dag zorg voor je hond te hebben kan je proberen om een lief baasje te vinden die wel altijd thuis is. (hoe rot het ook voor jou is, maar denk hier aan de gezondheid en het beste voor je hond)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100