Mag ik mijn kat wassen? Hij heeft erg veel jeuk en trekt de haren uit zijn rug. (Volgens dierenarts geen vlooien/mijt/schurft.

Hoe was je het beste een kat

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij jeuk gok ook ik op een allergie, maar krabben, likken en haren uittrekken kan ook een uiting zijn van stress. In beide gevallen zou ik niet gaan wassen. Google maar eens op uitingen van stress en stressvolle situaties voor katten: bijna altijd is er 'iets' in de omgeving dat dit veroorzaakt. Een huidallergie bij katten is 9 van de 10 keer een vlooienallergie. Daarvoor hoeft de kat niet eens vlooien te hébben, als ie buiten komt en eens een enkele beet oploopt, kan een kat met een dergelijke allergie al helemaal onder de plekken en jeuk zitten. Heel consequent ontvlooien scheelt wel, maar is niet volledig waterdicht. De dierenarts kan iets geven tegen de jeuk, en evt. iets om te voorkomen dat de huidplekjes gaan infecteren. Als het geen vlooienallergie is maar een andere allergie, is er - volgens mijn dierenarts althans, ik heb ook zo'n kat - zeer moeilijk achter te komen wat er dan wél is. Probeer andere voeding, dat is eigenlijk het enige waar je zelf nog veel invloed op hebt. Vraag bij de dierspeciaalzaak welke voeding de minste kans geeft op allergische reacties. Behalve de voeding zou het de behandeling niet veranderen als er een andere allergie gevonden wordt, dus ik heb er zelf voor gekozen om alleen weer een keer bij de dierenarts langs te gaan voor een spuit tegen de jeuk als m'n kat er weer helemaal gek van wordt, want elke keer naar de dierenarts is ook enorm stressvol, en dat helpt ook niet. Mocht je toch je kat willen wassen, overleg dan even met de dierenarts, die heeft je kat gezien en kan je vast vertellen of dat verstandig is of niet. Bij het wassen gebruik je lauwwarm water, gewoon in de wasbak, indien nodig met twee man vasthouden om krabben en paniekerende wegvliegende katjes te voorkomen. Alleen water gebruiken of een milde shampoo, zoals een speciale shampoo voor katten of eventueel babyshampoo. Zorg dat het niet in de ogen komt, dan raken ze in paniek. Voorzichtig de pootjes erin zetten, dan met een kan of beker de kat afspoelen. Niet de kraan aanzetten als een kat niet gewend is gewassen te worden, dat geeft nogal vaak blinde paniek. Goed vasthouden op een rustgevende manier kan helpen, en rustig tegen je kat praten. Naderhand zo goed mogelijk afdrogen, en ze lekker in hun eigen hoekje of op hun eigen plekje een handdoekje of dekentje geven om te voorkomen dat ze het koud krijgen. Een handdoek net uit de droger heeft mijn kat wel eens over zijn zelfmedelijden na zo'n slootincident heengeholpen ;-)

Bronnen:
Ervaring van eigen allergische kat plus...

Met speciale handschoenen de kat proberen te pakken te krijgen en naar de badkamer te brengen, En dan proberen hem te wassen, Tip: Doe de deur van de badkamer dicht zodat de kat tijdens de wasbeurt niet kan vluchten. Succes.

weten ze niet wat het dan wél is? bacteriële of schimmel infectie? allergie voor het een of ander (heel lastig te achterhalen soms), een hormonale kwestie? wassen zou ik niet doen omdat het de huid nog onrustiger kan maken dan het al is waardoor de kat juist meer jeuk kan krijgen. ik zou contact opnemen met je dierenarts. misschien kan er verder gezocht worden naar de oorzaak en is er een shampoo die verzorgend/verzachtend en/of jeukstillend welke je kan gebruiken als het idd beter is om je kat te wassen.

Maar wat denkt de dierenarts dan dat het is?? Een kat krijgt niet zomaar jeuk. Als je kat geen vlooien, mijt of schurft heeft, denk ik dat het om een huidallergie gaat. En dan moet je hem zeker niet gaan wassen. Je moet teruggaan naar de dierenarts voor verder onderzoek, en zeker niet je kat gaan wassen. Je zou het erger kunnen maken Bovendien bezorg je je kat een hoop stress, geloei en gelazer en als ie nu (letterlijk en figuurlijk) niet lekker in z'n vel zit, is dat ook niet echt bevorderlijk. Succes.

Los van de vraag of wassen wel slim is: als je het toch wilt doen, dan zijn er zowel speciale shampoos om de kat 'nat' te wassen, als droogshampoos. Ik zou persoonlijk eerst eens ander voer proberen, werkt dat na een paar weken niet, dan iets jeukstillends, en dan pas shampoo proberen. http://www.medpets.nl/huid+jeuk+vacht+kat/ voor een overzicht Dit is een speciale jeukstillende shampoo: http://www.medpets.nl/allermyl+shampoo/ Dit is een spray die _kan_ helpen bij jeuk: http://www.medpets.nl/dermacool+allerderm+spray/ (Overigens zijn er meer dierenzaken online die soortgelijke of dezelfde producten aanbieden, als je iets wilt kopen kan het lonen om prijzen en porto en zo te vergelijken).

Lekker lauw water in de wastafel of aanrecht , paar druppeltjes shampoo erbij en met je handen door het vachtje heen . Water weg laten lopen en schoon water om te spoelen. Daarna in een oude badhanddoek ... tijdje in de warme kamer houden. De eerste keer stribbelden ze wat tegen, maar daarna vonden ze het zelfs wel verwennerij :-) Ik deed het zo,n 1 a 2 maal per jaar en ze zijn oud geworden en ze gedroegen zich zelfs nog vriendelijk na zo,n actie :-) De allereerste keer vinden ze misschien iets minder leuk .

Jeuk hangt vaak samen met droogte van de huid. Water droogt de huid óók uit (wast huidvet weg) om nog maar niet te spreken van shampoo. Die maakt het nóg erger in zo'n geval. Je zou kunnen proberen de huid te stimuleren door de kat te borstelen. Als het zó erg is dat de kat de haren uit zijn rug trekt, kun je de dierenarts vragen om een verwijzing voor een dermatoloog, huidspecialist dus. Toegevoegd na 5 uur: Bij de faculteit voor Diergeneeskunde, afdeling Gezelschapsdieren, in Utrecht, maakt Dermatologie deel uit van Interne Diergeneeskunde. Daar kun je alleen terecht met een verwijzing van een dierenarts. Een ziektekostenverzekering voor huisdieren vergoedt een groot deel van de kosten van behandeling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100