Hoe voorkom ik dat mijn hond uit de kattenbak eet, maar mijn katten toch bij de kattenbak kunnen?

Mijn Mechelse herder eet regelmatig uit de kattenbak, op zich al niet zo'n fris idee natuurlijk, maar honden eten wel vaker vreemde dingen...
Maar al dat grit wat ze er bij binnen krijgt is niet zo goed natuurlijk. Vandaag wou ze ook niet eten en leek zich niet lekker te voelen en ja hoor, vanavond flink overgeven, en dat was voornamelijk allemaal kattegrit.
Gelukkig gebruiken we al geen klontvormend kattengrit, want dat zou helemaal akelig zijn als dat een kont vormt in haar maag/darmen.
Ik heb 5 katten die alleen binnenshuis leven (met een ren wel ook buiten) dus geen bak neerzetten en ze buiten laten lopen is geen optie.

Toegevoegd na 2 dagen:
We hebben 1 bak zoals ik al bij een reactie aangaf nu iets van de muur gezet met opening naar de muur zodat de hond er niet meer bij kan en de andere bak hebben we in een kist in gebouwd met een uitsparing voor de katten er in, zie afbeelding

Weet jij het antwoord?

/2500

De kattenbak in de ren zetten en het luikje naar de ren zo klein maken dat de hond er niet doorheen kan.

onze hond robie heeft exact het zelfde probleem. Onze hond kan niet traplopen, dus hebben wij de kattenbak boven neergezet

Er bestaat een zelfreinigende katten bak kost wat maar dan heb je ook wat

Ik heb mijn kattengrit vervangen door houtkorrels, daar kotst de hond in ieder geval niet van. Misschien een idee om de buitendeur van de woningbouw eruit halen, er een deur van de gamma in te zetten en daar een kattenluik in plaatsen. Als je gaat verhuizen kun je de originele deur weer terugplaatsen.

Allereerst is het belangrijk dat je een afgesloten kattenbak hebt met een luikje, en dat je zo vaak mogelijk de drolletjes uit de bak haalt, zodat de hond geen 'lekkere snack' kan vinden. (ahum.) Misschien kan je een soort 'tunneltje' voor de ingang maken? Zodat de katten door de 'tunnel/' de bak in kunnen, maar de hond er niet bij kan. Als een soort konijnenhol zeg maar :) Makkelijke (indien uitvoerbare) oplossing: Draai de kattenbak naar de muur toe. De kat kan er overheen klimmen en naar binnen, de hond niet. Ook het eerder genoemde idee van een kattenluikje wil ik nog eens noemen. Je kan er ook voor kiezen om 1 kamer 'hondvrij' kattenterrein te maken, door 1 deur van kattenluik te voorzien. In deze kamer kan je dan de kattenbakken plaatsen.Wanneer je geen luikje in de deur wilt maken, maak dan een haakje, zodat de deur op een kier kan. Je kan de bak eventueel ook in een oude kinderbox zetten. Zo kan de hond er niet bij en de kat wel. Of je kan experimenteren met ander kattenbakvulling. Misschien lust jouw hond wel geen houtvulling bijvoorbeeld. Ik zou in ieder geval biologisch afbreekbare kattenbakvulling gebruiken, dat is vast minder moeilijk te verteren, hihi. Een voor de hond minder leuke oplossing: een muilkorf/opsluiten wanneer je hem niet in de gaten kan houden. Wanneer je wel bij hem in de buurt bent, muilkorf weg natuurlijk. Dan: straffen wanneer hij de fout in gaat, belonen wanneer hij bij een waarschuwing reageert. Hier onder nog een link naar een forum waarop ideeën worden uitgewisseld over het afleren van verkeerde dingen eten door honden. Succes ermee!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100