Hond loopt niet aan de riem?

Mijn ouders hebben vier dagen geleden een Bull terrier aangeschaft: erg lief beest, alleen: hij gaat zitten als hij de riem aankrijgt om uitgelaten te worden en is niet vooruit te branden (geeft echt tegengas). Gisteren naar dierenarts geweest en hij is kerngezond! Hij heeft al die tijd permanent zo´n tuigje om en loopt er vrolijk op los, maar zodra er een riem aan vast wordt gemaakt......zitten!!!!
Weet iemand raad voordat we naar Martin Gaus ofzo moeten gaan?

Toegevoegd na 3 minuten:
(Hond is 1,5 jaar en komt uit een kennel)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een veel voorkomend probleem. Wat je vooral NIET moet doen is trekken aan de riem. Dan gaat hij erin hangen. Wacht totdat hij het eigen initiatief neemt om een paar passen te zetten. Geen spanning op de riem dus; nooit/never. Negeer tegelijkertijd zijn lig-gedrag. Doe alsof het je niets doet. Spreek hem ook niet aan, KIJK hem zelfs NIET aan. Wachten en geduld hebben. Op het moment dat hij een paar passen (vooruit) doet, beloon je hem direct en zeg je 'goed zo, braaf!' + een aai over zijn bol. Niet met koekjes of hapjes belonen, want straks heb je een hond die alleen maar wil lopen als hij wat lekkers krijgt. Let wel; dit kan in het beginstadium erg lang duren hoor. Het liggen houden ze erg lang vol. Maar geef nooit op! Wacht op zijn eigen initiatief. Zodra hij loopt, loop je met hem mee; NAAST hem. Zo leert hij meteen 'aan de voet' te lopen. Gaat hij daarna weer liggen, negeer zijn gedrag en wacht. Geef hem op dat moment dus ook GEEN aandacht. Zodra hij weer een paar passen (vooruit) zet overlaadt je hem met woorden van beloning. In dit stadium nooit spanning op de riem dus. Zorg dat je een boogje houdt. Als je dit consequent volhoudt heb je hem binnen een week aan het lopen! Ben benieuwd hoe het gaat. Laat je het weten?

Bronnen:
Zelf trainingen gegeven.

Ik denk dat het een soort machtsstrijd is. Ik zou een hondentraining gaan doen, uitdagend voor de hond, leerzaam voor jullie en je doet veel tips op.

Misschien is het dier nog nooit van zijn leven aangelijnd geweest en komt hij er instinctmatig tegen in verzet. Blijven proberen en hem een beloning geven,als het ook maar een klein stukje lukt.

hond aanlijnen ,dan stukje verse kaas,of pensstaafje in stukjes breken,50 cm voor zijn neus houden,dat hij er net niet aankomt,als hij begint te lopen,goed belonen,het hem geven,en opnieuw. Wel kleine stukjes zodat hij gemotiveerd blijft,na een tijdje gaat het vanzelf.

hihi, de bull is zo eigenwijs als dikke str#nt als het moet :) optie 1 riem om en spanning erop zetten (hond weet dan welke kant je op wil) en dan afwachten. het kan lang of kort duren, maar wedden dat er een moment komt dat ie gaat lopen? dit herhaal je gewoon, de aanhouder wint. hij probeert je uit wellicht. mocht je denken dat de hond niet gewent is om aan de riem te lopen is dit ook de manier. als de hond weet wat de bedoeling is en meeloopt (als is het maar 5 meter) dan is het kwartje gevallen en kan je meer verwachten. laat je niet imponeren door bokkig gedoe, gejank, gehuil, of ander rodeo gedrag. niet de hond bepaald, maar de persoon aan de andere kant van de riem. optie 2 zie je echt een angstige houding (je weet niet wat ie wel en niet kent, of wat ie heeft meegemaakt in de kennel) probeer hem dat met wat lekkers over de streep te trekken. gebruik de riem niet als sleepkabel, want dit werkt averechts. beloon met interval als de hond weet wat de bedoeling is. ipv wat lekkers en een beloning met je stem, elke een beloning met je stem. (je wil niet je hele leven blijven voeren natuurlijk om de hond uit te laten) kortom, het is dus van groot belang om erachter te komen welke signalen de hond afgeeft (wat de oorzaak dus is van het niet willen lopen) bij een angstige hond is het van belang dat hij zelf de stap zet. dan pas kan hij ervaren dat het niet eng is. gebeurd dit onder dwang, dan zal het niet ervaren/leren dat het niet eng is. kom je hier niet, en weet je niet wat de reden is ga dan niet zelf klungelen want dan kan je het probleem verergeren.

Het beste is natuurlijk naar een hondencursus gaan, dan wordt je goed geholpen. Maar het is erg duur en kost veel tijd. Ik denk dat je het beste niet kan trekken aan de lijn en hem met een snoepje lokken. dus houd het snoepje voor zijn neus en ga langzaam naar voren, grote kans dat hij volgt. Als je dit een aantal keer hebt gedaan zou hij moeten volgen. Doet hij dit niet, niet aankijken en verder lopen, misschien volgt hij dan. Zo laat je hem merken dat JIJ de baas bent. Volgt hij wel, beloon hem. Dat is heeel belangrijk! Heel veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100