Wat is het effect van een huisdier op de geestelijke gesteldheid van een mens

Weet jij het antwoord?

/2500

De aanwezigheid van dieren kan invloed hebben op de geestelijke gesteldheid. Er zijn zelfs therapieën om met dieren mensen bv uit hun depressie te halen. Mensen kunnen door voor een dier te moeten zorgen vrolijker worden, een stukje betekenis in hun leven krijgen en niet te vergeten minder eenzaam voelen.

Op de eerste plaats moet je dan een huisdier hebben dat bij je karakter en je gezinssamenstelling past. In geval je een goede keus hebt gemaakt, werkt een huisdier kalmerend en stressverlagend. Je kunt je heimelijke gedachten bij een huisdier kwijt. Hij/zij luistert altijd en vertelt niets verder. Dieren voelen heel sterk of er een beroep op ze wordt gedaan en beantwoorden die vraag in de meeste gevallen met aanhankelijkheid. Ze zijn troostend, opbeurend en positief. Mijn hond gaat altijd mee naar de geestelijk minder bedeelde medemens. Je zou moeten zien hoe die mensen uitzien naar haar komst en hoe ze opknappen van een hondenbezoekje!

Er zijn veel effecten op het geestelijk welzijn van de mens bij het hebben van een huisdier. Gekopieerd uit onderstaande bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dieren_in_zorg_en_welzijn "Als een hond, kat of ander huisdier meedoet aan een activiteit voor mensen die ziek zijn of een beperking hebben, wordt dit Animal Assisted Activities (AAA) genoemd. Deze activiteiten zijn bedoeld om mensen te ondersteunen of te stimuleren en zo het algemeen welzijn te handhaven of te bevorderen, of mensen maatschappelijk actief te laten worden. Activering is niet direct gekoppeld aan een beperking of ziekte, maar algemeen gericht op het verhogen van de kwaliteit van leven. Therapie of behandeling waarin huisdieren een rol spelen wordt Animal Assisted Therapy (AAT) genoemd. Een therapie of behandeling heeft een duidelijk begin en einde. Er zijn specifieke doelen bepaald in een behandelplan. Een professionele behandelaar of therapeut is verantwoordelijk en de vooruitgang wordt gemeten en vastgelegd. Met hulp van het dier werkt de cliënt aan cognitieve, sociale, emotionele en/of fysieke doelstellingen." http://www.leerwiki.nl/Voordelen_en_nadelen_van_huisdieren "Geestelijke gezondheid •Depressie, eenzaamheid (zowel bij jongeren als ouderen) en angst kunnen afnemen wanneer je een huisdier neemt. De ontwikkeling die ervoor zorgt dat stress wordt veroorzaakt, wordt vertraagd wanneer je een huisdier hebt omdat de bloeddruk afneemt en de hartslag wordt minder gejaagd. •Een huisdier voorziet in de behoefte aan aanraking omdat je úren kunt knuffelen met je diertje. •Het bezit van een hond kan leiden tot meer sociale contacten omdat je tijdens het uitlaten, wandelen, spelen, trainen etc. met de hond veel nieuwe mensen tegenkomt. Als je een vaste route loopt met de hond, is de kans groot dat je vaak dezelfde mensen tegenkomt en dit kan leiden tot aangename nieuwe vriendschappen! •Het is bewezen dat bij Alzheimerpatiënten welbevinden, contactuitingen en regelmaat van leven verbeteren door de aanwezigheid van huisdieren. Het soort huisdier is hierbij minder van belang, omdat uit het onderzoek is gebleken dat de positieve effecten door een goudvis als huisdier net zo effectief kunnen zijn als wanneer ze een hond hebben."

Ik heb eens gelezen dat t hebben van een huisdier minder stress opbrengt/je stressbestendiger bent. Kvind wel dat als je aan n dier begint er ook helemaal voor moet gaan en niet na bv n half jr een briefje bij de super ophangen,omdat de hond bv ff niet in t plaatje past!!

Dat kunnen veel effecten zijn. Ik noem er een paar die mij te binnenschieten. Het kan de eenzaamheid van een alleenstaande opheffen. Het vertedert veel mensen. Je kunt ontzettend boos op ze worden als Fikkie op je nieuwe hoogpolige witte tapijt gekotst heeft en het er niet uit gaat. Ze kunnen veel taken verrichten die mensen zelf niet meer kunnen, denk aan hulphonden, waardoor die mensen zich weer deel van de maatschappij voelen.

Huisdieren kunnen je voorzien van broodnodig, betrouwbar gezelschap op momenten dat je geen troost in menselijk gezelschap vindt. Huisdieren helpen bij het bestrijden van depressie en isolement, en ze bevorderen de interesse in het leven. Een huisdier voorziet ook in de behoefte aan aanraking omdat je úren kunt knuffelen met je diertje. Dieren zijn grote filosofen. De meerderheid van de huisdieren houden een heerlijk positieve benadering van het leven, altijd op zoek naar plezier en ontspanning ongeacht de situatie. Dit kan afgeven op hun eigenaars en geven een forse impuls aan hun mentale gezondheid. Uw sociale leven is van vitaal belang voor uw geestelijke gezondheid. Met de hond gaan wandelen doet mensen praten met elkaar. Mensen hebben minder stress tijdens het uitvoeren van een taak als hun huisdier er bij is. Onderzoekers geloven dat dit kan te wijten zijn aan het feit dat huisdieren ons niet beoordelen.

Bronnen:
http://www.lifemojo.com/lifestyle/voordele...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100