Waarom rollen honden in viezigheid? Denk aan dode vis of vogelpoep?

Wandelend met mijn honden gebeurt het regelmatig dat ze ineens een dood dier (laatst een egel, maar ook wel vis) vinden om heerlijk in te rollen. Ook vogelpoepjes in het gras kunnen ze niet voorbij lopen. Ze moeten er in rollen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn verschillende meningen over hoe dit gedrag zich heeft ontwikkeld. Sommige beweren dat het rollen voort komt uit het jagen. Om een prooi zo dicht mogelijk te kunnen benaderen is het nodig je aanwezigheid zo veel mogelijk te verdoezelen. Door het rollen in een stinkende massa, kan de eigen geur van een hond worden overtroffen waardoor hij dus onherkenbaar kan blijven. Een andere mening heeft te maken met het markeergedrag van een hond. Markeergedrag is een manier om de eigen geur af te geven en door te rollen in iets wat een zeer sterke geur heeft, zorgt de hond ervoor dat hij zeer duidelijk aanwezig is door de doordringende geur die hij verspreidt. Op die manier kan men dit gedrag dus zien als een vorm van markeren. Een feit is dat we de hond vaak in een sterk ruikende substantie zien rollen wanneer hij in een positieve stemming verkeert. De goede stemming heeft blijkbaar een stimulerende uitwerking op de neiging tot rollen.

Het meest waarschijnlijke antwoord is dat de hond niet probeert zijn geur op het voorwerp achter te laten, maar juist het omgekeerde. Door in een koeienvla of op uitwerpselen van een ander dier - bijvoorbeeld een paard of een hert - te rollen overlaadt hij zijn vacht met een vreemde geur. Dit verschaft hem dan een ideale camouflage bij de jacht op juist die dieren. Zelfs een stinkend karkas dat wel niet bepaald een "prooigeur" heeft zal de hond zijn roofdiergeur doen kwijtraken.Volgens een andere verklaring zou die "parfumering" een manier zijn om andere leden van de sociale groep van de hond iets mee te delen. Als de hond de mest van een mogelijk prooidier tegenkomt, zich erin rolt en dan van zijn verkenningstocht terugkeert naar andere honden, dan zou hij hen daarmee over zijn kostbare vondst kunnen vertellen en een groepsjacht op gang brengen. Het is een feit, dat een hond die zich met mest geparfumeerd heeft, buitengewoon aantrekkelijk is voor bevriende honden (zij het minder voor bevriende mensen). Ze omringen hem en snuiven met grote aandacht deze opwindende nieuwe geursignalen op. Maar of dit inderdaad in het wild leidt tot een nieuwe jacht is niet bekend

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100