Hoe broed ik een ganzenei uit?

Mijn zoon was op een verjaardag op een boerderij, na afloop mochte de jongens allemaal een ei meenemen van de boerin (vreemd!) Thuisgekomen dacht ik dat het een onbevrucht ei zou zijn totdat ik hem vastpakte en beweging voelde. Ik heb het ei toen warm gelegd en nu hoor je wanneer je je oor tegen het ei aanhoudt tikken. Soms lijkt het een hardslag, soms voel je ook bewegen en lijkt het of het aan het uitkomen is.
Wat moet ik doen om het levend te houden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is inderdaad erg vreemd dat de boerin een bevrucht ei dat al een flink stuk bebroed is, meegeeft. Het is erg moeilijk om zelf een ei uit te broeden. Elk vogelei heeft zijn eigen temperatuur en luchtvochtigheid nodig. Een ganzenei heeft een hoge luchtvochtigheid nodig. Als een ei niet onder de juiste omstandigheden wordt uitgebroed gebeurt het vaak dat het kuiken lichamelijke problemen krijgt, bijvoorbeeld manke pootjes. Zie op deze site de broedvoorwaarden van een ganzenei: http://www.watervogels.nl/downloads%5CKunstmatig%20Broeden.pdf Een ei waarop wordt gebroed moet trouwens ook een aantal keren per dag gedraaid worden. Lastige onderneming. En dan, als het kuiken geboren is, ben je er nog een hele tijd heel intensief mee bezig. De bioloog Konrad Lorenz heeft ook verschillende ganzenkuikens opgevoed. Hij heeft hier over geschreven in zijn boek 'Ik sprak met viervoeters, vogels en vissen'. Echt een heel leuk boek om te lezen, maar naderhand weet je wel dat de opvoeding van een ganzenkuiken net zo intensief is als een baby. Zeker als je ze de normale 'ganzen-patronen aan wil leren. http://nl.wikipedia.org/wiki/Konrad_Lorenz Het lijkt mij een enorme klus. Misschien ben je nog op tijd om het ganzenei terug te brengen naar de boerderij en het onder een gans of desnoods kip te leggen. En anders zou ik zeker contact opnemen met deze mensen. Ik vind het namelijk niet verstandig en verantwoord om een zo ver uitgebroed ei met een levend wezentje in een ver stadium mee te geven aan kinderen. Succes

In een zacht nestje van stof leggen, een warme gloeilamp erboven hangen en elke dag checken door er een lamp achter te houden en kijken hoe groot het kuiken is. Zo deden ze het vroeger bij mij op de basisschool met kippeneieren.

Leg het onder een lamp in doeken met een warme kruik, niet te warm!

als je hoort tikken, dan is het een kwestie van uren voordat het ei uitkomt. hou het , zoals gezegd, warm, maar niet te warm. haal opfokkorrels voor watervogels in huis. geef het kuiken water, maar zodanig dat hij er niet in kan zwemmen. hou het kuiken warm. gaat hij erg piepen, zet er dan een spiegel bij. koop uiercreme, en vet z'n voetjes dagelijks in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100