Wanneer hond inslapen?

Hoi,

Heb een mechelse herder van 13 jaar. Er is toen hij twee was ernstige HD geconstateerd maar met speciale brokken en af en toe een pijnstiller heeft hij een redelijk normaal leven gehad. De laatste tijd merk ik dat hij aan het aftakelen is. Het wandelen gaat moeizaam, hij loopt niet meer voor me maar achter me. Ik heb het idee dat hij niet veel gevoel meer heeft in zijn achterpoten heeft. Hij zet ze vaak verkeerd neer waardoor hij om valt, staat dan wel weer snel op zonder te piepen . Hij loopt ook nu met wandelen met zijn hoofd naar beneden. In huis gaat het wel redelijk hij is nog steeds vrolijk en eet en drinkt nog goed. Weet alleen niet of het nog wel leuk is voor hem zo.

Wat vinden jullie?

Toegevoegd na 33 minuten:
Hij heeft nu al twee jaar dagelijks metacam(pijnstiller) en in overleg met de DA heb ik die nu opgehoogd omdat hij toch vaker kreupel loopt. Volgens de DA kan ik daar niet mee overdoseren op deze leeftijd maar kan toch ook niet gezond zijn.

Toegevoegd na 1 uur:
Hij is nu in de avonduren onrustig gaat dan langs zijn mand liggen inplaats van erin, om na enkele min. weer op te staan en een andere plek te zoeken. Pijn denk ik??

Weet jij het antwoord?

/2500

dit besluit is natuurlijk altijd moeilijk. via een beschrijving van uw gedrag van uw hond op internet kunnen we natuurlijk allen maar gokken wat het beste zal zijn. ik denk dat u beter naar de dierenarts kunt gaan, die zal besluiten als deze vaker moeten nemen en zal er ook meer verstand van hebben. in ieder geval nog veel sterkte

13 jaar is natuurlijk een behoorlijke leeftijd voor een Mechelaar. Aan de andere kant is er misschien nog wel wat mogelijk met verhoging van pijnstillers, natuurlijke producten (omega 3, bijvoorbeeld Doils Joint). Vooral omdat je zegt dat hij nog wel vrolijk is binnenshuis. Dat een hond ouder wordt, daar hoort minder vlot lopen bij. Persoonlijk kijk ik vooral naar de hond zelf: de ene hond vindt het veel makkelijker om er aan toe te geven minder te kunnen, en geniet nog van lekker op de bank liggen, lekker kroelen en lekkers te eten. Er zijn ook honden bij die verpieteren als ze niet meer kunnen jagen, graven en rennen. Zolang er geen sprake is van pijn, is het vooral dus het karakter van de hond die de doorslag geeft. Een beetje op eigen tempo rondsnuffelen in het park is niets mis mee toch? Het is best logisch dat een hoogbejaarde hond geen zin meer heeft in allerlei druk gedoe, maar dat betekent niet direct dat hij ongelukkig is. Ik vind alleen het ouder zijn en minder actief zijn persoonlijk dus geen reden om een hond in te laten slapen, mits dit natuurlijk acceptabel is voor de hond zelf. Zoals ik al zei, een hond die er psychisch aan onderdoor gaat omdat hij nog steeds een enorme dwang heeft om buiten vanalles te ondernemen maar dit lichamelijk niet meer gaat, dat is een kwelling en mag je niet willen. Maar veel honden zijn niet zo; ouderdom komt langzaam en daar went een hond aan. Het is aan jou, je familie en je dierenarts om te bepalen of jou hond dit wel oke vindt, of dat dit lijden voor hem is. Overweeg eventueel fysiotherapie, omega 3 en regelmatiger pijnstillers om verbetering te verkrijgen. Vraag aan de dierenarts om wat provocatie te doen om te kijken of de hond pijn heeft. Trouwens met de kop omlaag kan eventueel komen door een hernia of spondylose. Vooral deze laatste komt veel voor. Toegevoegd na 1 uur: N.a.v. je toevoegingen. Meloxicam (metacam) kan je op elke leeftijd overdoseren. Ik begrijp je dierenarts, op deze leeftijd kan het geen kwaad meer als hij bij wijze van spreken met een hoge dosering op lange termijn problemen gaat krijgen. Echter moet je natuurlijk wel voorkomen dat er het niet ondenkbare ontstaat; dat er ongemak ontstaat door een (te) hoge dosering meloxicam, zoals maagdarmproblemen een veel voorkomende zijn. Je zou kunnen vragen of je hond misschien maagpijn heeft, daar kunnen ze ook anders van lopen, niet lekker zijn, en niet lekker liggen. Daar is omeprazol erbij geven (eerst DA afwachten) weer een simpele oplossing voor.

Met de kop naar beneden lopen en achterpoten vaak verkeerd zetten en omvallen doet me denken aan DM, een gemene verlammingsziekte (onder voorbehoud, enkel de arts kan dat vaststellen). 13 jaar voor een Mechelse herder is bar oud, zolang hij nog goed eet en zelfstandig kan drinken zou ik niet ingrijpen, maar je gaat dat zelf intuïtief aanvoelen wanneer het moet stoppen. De hond zelf merkt wél dat hij het een en ander niet meer kan, hij kan daar ongelukkig van worden, het niet meer leuk vinden. Wanneer hij omvalt tijdens het lopen zal hij geen kik geven, hij zal zijn lijden zoveel mogelijk verbergen voor u, want dan toont hij zich kwetsbaar. Steun uw maat zoveel mogelijk, zijn laatste tijd is aangebroken, denk eraan: liefhebben is kunnen loslaten... Toegevoegd na 22 minuten: Nog een toevoeging: Wanneer inslapen? Als de hond geen ernstige of dodelijke kwaal krijgt zal men meestal niet te maken krijgen met een acute keuze om het huisdier te laten inslapen. Helaas overlijden ook slechts weinig honden van ouderdom in hun slaap. Vaak zal men bij een oudere en langzaam aftakelende hond toch ergens een keuze maken of en wanneer men zijn trouwe kameraad op een gegeven moment moet laten inslapen. Dat moment is echter moeilijk te bepalen. In de praktijk zeg ik wel eens -wellicht wat spottend- dat er geen rood lampje gaat branden als het moment daar gekomen is en het echt niet meer gaat. Op goede dagen lijkt het allemaal wel mee te vallen, terwijl op de slechte dagen men eerder de neiging zal krijgen om toch de dierenarts te bellen voor een spuitje. Om deze moeilijke beslissing toch zo goed mogelijk te kunnen nemen moet de baas zichzelf de volgende vier vragen stellen: Is de hond vrij van ernstige pijn? Heeft de hond nog plezier in zijn leven ? Is de hond nog zindelijk in huis? Heeft de hond nog eetlust? Als het antwoord op één of meer vragen een duidelijk NEE is, en de dierenarts hier ook op termijn niets meer aan kan doen, is de tijd gekomen om definitief afscheid van de hond te nemen. Onder pijn versta ik dan ook benauwdheid etc. Onder zindelijkheid ook het vrij zijn van hinderlijke stank of bloedverlies etc.

Bronnen:
http://www.dierenartsenpraktijkronner.nl/z...

Met zo'n leeftijd en verleden heeft hij hoogstwaarschijnlijk flink artrose. Qua medicatie zou u nog met uw dierenarts kunnen overleggen of u er een andere pijnstiller als Tramadol bij kan gaan geven, dit kan naast de metacam gegeven worden. Ik denk dat het inderdaad een teken van pijn is dat hij naast zijn mand gaat liggen, hij wil er wel in, maar het doet hem waarschijnlijk pijn om opgekruld te gaan liggen. Een matras (lekker dik, goed voor zijn botten) waarop hij languit kan liggen zou misschien prettiger zijn. U vraagt wanneer je de keuze moet maken om hem in te laten slapen. In huis gaat het nog goed en is hij vrolijk, misschien kan de extra pijnstilling de beweging buitenshuis wat verlichten. Maar bedenk wel dat dit niet meer voor een heel lange tijd zal zijn. Zolang hij nog kan genieten, kunt u nog van hem genieten. Misschien moet u het eens overleggen met iemand die u goed kent maar die hem niet dagelijks ziet. Vaak kan een buitenstaander beter zien of een dier achteruit gaat, zelf groei je er in mee met als gevaar dat je de beslissing te laat maakt. Ik wens u veel sterkte komende tijd!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100