Heb ik een probleem als ik een phishing link heb geopend?

Vandaag rond 5 uur kregen wij een mail gestuurd met daarin uitleg over een boete die betaald zou moeten worden door een voorgaande verkeersovertreding. Ik zag al vrij snel dat het om een neppe mail ging, omdat wij niet normaal werden aangesproken, en er stond geen verdere informatie over de opsporingsinstantie of bijvoorbeeld het kenteken. Zie de bijlage voor de mail. Nu komt het: mijn vader heeft dus op die 'Klik hier' link geklikt om te kijken wat er nou aan de hand was. Hij beweert daarna het tabblad gesloten te hebben en voor de rest niks gedaan te hebben. Dit is gebeurd op zijn iPhone. De mail zelf is ook geopend op de computer, maar voor de rest geen links geopend o.i.d. Wat is het beste wat ik nu kan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk niet dat je je hier meteen heel veel zorgen over moet maken. Het probleem met dit soort phishing (of eigenlijk spookrekening/spookboete) is vooral dat ze proberen je een rotschrik te verkopen en dat je als de sodewiedeweerga die boete betaalt, voor ze hem verhogen. Op de link klikken betekent niet meteen dat je een virus binnen hebt. Dat is meer de plek waar je moet oppassen dat je geen persoonlijke gegevens gaat invoeren (wachtwoorden, pincodes, BSN-nummers etc) want daarmee kunnen ze natuurlijk wel meer kwaad aanrichten. Maar als jij niet betaalt en nergens gegevens achterlaat, zit je verder veilig. Wel kun je een melding doen bij de instantie die jij geacht werd te denken de afzender te zijn. Gelukkig ben je er niet ingetrapt. Toegevoegd na 1 minuut: Ik lees hier net dat de correcte term voor dit fenomeen "spoofing" wordt genoemd. Zie link.

Bronnen:
http://www.radartv.nl/nieuws/archief/detai...

Het kan misschien zijn dat als mensen op die link klikken er een virus wordt geïnstalleerd, als ik jou was zou ik je virus scanner laten werken!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100