Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

bestaat er een muzieknoteringsprogramma waarbij je bladmuziek in kan scannen en er dan dingen mee kan doen? Bijv. transponeren?

Ik gebruik nu Musescore, maar dan moet ik zelf handmatig muziek invoeren om later te kunnen bewerken. Ik zou heel blij zijn als dat niet hoefde.

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Software
30.3K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Is de muziek die je probeert in te scannen met de hand geschreven of digitaal?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dit kan wel in Musescore. File > Import PDF. (Bestand PDF importeren)
Je moet hiervoor je bestand inscannen als PDF.
Vervolgens ga je naar deze link:
https://musescore.com/import
en dan vertaalt hij het automatisch in bladmuziek.

Zie hier een video ter verduidelijking :

https://www.youtube.com/watch?v=p-lLuR8hFsQ

Het resultaat wat met de functie in Musescore behaald kan worden, varieert alleen nogal. Ik heb hem wel eens geprobeerd en het levert vooral goede resultaten op bij bladmuziek die met de computer gemaakt is en niet al te ingewikkeld is, maar je kunt het altijd proberen. De scanfunctie van Musescore gebruikt het gratis programma Audiveris (maar dit programma hoef je niet op je computer geinstalleerd te hebben om de scanfunctie te kunnen gebruiken.)

Hier meer informatie over Audiveris:
https://audiveris.kenai.com/

Als je betere resultaten wilt van OMR (Optical Music Recognition), dan zijn er ook betaalde programma's beschikbaar voor de computer zoals PhotoScore, SmartScore, capella-scan, SharpEye Music Reader en mobiele apps beschikbaar. Notateme Now is een voorbeeld van een Android app.
Het resultaat kan vervolgens nog nabewerkt worden met het scanprogramma zelf, of met een muzieknotatieprogramma naar keuze.
Een voorwaarde is dat het muzieknotatie dan wel het bestandsformaat MusicXML kan openen, maar dat doet bijna ieder muzieknotatieprogramma.

Ook heb je nog PDFtoMusic Pro, dit kun je het beste gebruiken als je bladmuziek in probeert te scannen, die gemaakt is met een muzieknotatieprogramma.

Hier links naar bovenstaande programma's/app:
http://www.neuratron.com/photoscore.htm <- Photoscore
http://www.musitek.com/compare.html -< Smartscore
http://www.visiv.co.uk/ <- Sharpeye
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.neuratron.notatemenow <- Notatemenow

(Finale en Sibelius zijn trouwens muzieknotatieprogramma's, maar de scanprogramma's hierboven werken ook allemaal samen met MuseScore)

Toegevoegd na 4 minuten:
Je moet dus naar de link https://musescore.com/import gaan, dan inloggen en dan kun je het bestand dat je probeert in te scannen daar uploaden, vervolgens kun je het resultaat downloaden en kun je het muziekstuk openen in Musescore.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Amadea
7 jaar geleden
Het is mij nog nooit gelukt om hier enig resultaat mee te behalen. Zelfs niet met een PDF van een met de computer gemaakt muziekstuk....

Andere antwoorden (1)

Ja, dat kan met het programma Finale. Dat zul je echter moeten kopen.

Toegevoegd na 59 minuten:
Als je in het bezit bent van een iPad dan is er nog een andere mogelijkheid: de app NotateMe. Je maakt dan met je iPad een foto van een bladmuziekpagina en kunt deze daarna afspelen en bewerken.
(Lees meer...)
Amadea
7 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Heel hartelijk dank. Helaas, mijn iPad is te oud voor foto's zegt het programma. Maar bedankt, want dit is denk ik wel wat Ik bedoel.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Bestaat er ook zo'n app voor Android?

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding