Noem je de combinatie aan chips in een router of gelijkend apparaat ook een computer?

Of beter gezegd wanneer voldoet een set aan chips aan de definitie computer? Ik zou persoonlijk eerder spreken van een set chips in een router, nooit dat er een computer in een router zit, maar misschien is dat semantiek.

En hoe zit dat met minder geavanceerde apparaten zoals een wasmachine, een broodbakmachine of een elektrische tandenborstel etc.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij mij stopt de vergelijking om een set chips een computer te noemen als het betreffende apparaat geen kernel draait zoals een wasmachine of tandenborstel, een router daarentegen heeft een SOC(system on a chip) en dat kun je echt wel een computer(verwerker) noemen, vroeger was een router gewoon een forse computer met twee netwerkkaarten, dit is door de huidige miniaturisering teruggebracht tot een SOC met een afmeting kinderpostzegel, maar op deze postzegels draait embedded linux met een mini-kernel, en daarom dus een computer. Een powerline adapter is geen computer maar gewoon een interface, en hoewel deze apparaatjes wel gegevens verwerken betreft het hier een ASIC met een beetje intelligentie, ook microcontrollers waarin je via ingebouwd geheugen een script kunt aflopen waardoor die hele snelle en intelligente schakelingen kan maken zoals bij stoplichten zijn ook geen ook geen computers te noemen hoewel je sterk die indruk krijgt. Dus om kort te zijn een set chips die gezamenlijk geen kernel draaien kun je onmogelijk computers noemen.

Een computer is een stuk elektronica dat een CPU, een programmageheugen, een data geheugen, invoer apparaten en uitvoer apparaten heeft. Een (moderne) wasmachine is geen computer, maar wordt bestuurd door een computer. Invoer apparaten zijn de diverse schakelaars en knoppen, de waterhoogtesensor, de temperatuur sensor, etc. Uitvoer apparaten zijn de kraan, de trommelmotor, de waterpomp en de deurgrendel. Ook de "gebruikelijke" computer zit zo in elkaar. Het QWERTY toetsenbord is een verzameling schakelaars. Die overigens worden gescand door een computer in het toetsenbord zelf, die in reactie daarop seriecodes naar de "eigenlijke" computer stuurt. Ook de muis heeft schakelaars die door een interne computer naar seriecodes worden vertaald en naar de "eigenlijke" computer worden gestuurd. De optische muis is nog geavanceerder. Die bevat een camera. De beelden hiervan worden door de interne computer geanalyseerd op beweging. De computer in de muis heeft als invoerapparaten de schakelaars en de camera. De uitvoerapparaten zijn het lampje en de serie uitgang. Een computer is een algemeen bruikbare hardware structuur die je niet telkens hoeft te ontwerpen en te fabriceren. Je hoeft alleen het programma maar aan te passen, en dat kun je doen met ... jawel, een computer met het juiste programma. Je kunt een computer vergelijken met een draaiorgel. Die heeft een algemeen bruikbare hardware. Je kunt de muziek aanpassen met een draaiboek, een papierstrook met ponsgaatjes, het programma. Ook een kookwekker zit zo in elkaar. Invoer apparaten zijn de schakelaars, uitvoer apparaat is het display en de luidspreker. Ook led lampen zitten zo in elkaar. Invoer is de radio sensor die de signalen van de afstandsbediening opvangt. Uitvoer zijn de R,G en B leds. En ook in de afstandsbediening zit weer een computer met invoer (toetsen) en uitvoer (de zender).

Het is niet de verzameling van hardware die het een computer maakt, maar de functie van de verzameling. Een router kan in hardware of in software uit gevoerd worden. De naam komt van de toepassing. Nu komt de naam van computer van de functie rekenaar en deze functie kan ook op een andere manier uitgevoerd worden, dan met de standaard verzameling van chips en andere hardware. Het kan op een andere manier zoals een virtuele machine binnen een server.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100