Kan het kwaad, mijn harde schijf los neer te leggen?

Mijn harde schijf was rumoerig. Ik weet niet welk proces het was, maar iets zorgde ervoor dat continu de koppen bewogen, wat tot een luid pok-pok-pok-geluid leidde.

Doordat de harde schijf in de PC was vastgeschroefd, functioneerde de hele PC-kast als klankkast, en werd het geluid ook nog eens door de houten vloer geleid (de PC staat op de grond).

Ik heb de kast opengemaakt en de schijf losgeschroefd. Op de bodem van de kast was nog ruimte. Ik heb nu een laagje viltachtig materiaal op de bodem van de kast gelegd, daarop een stuk piepschuim, en daar heb ik de harde schijf gewoon los opgelegd.

De PC is nu heerlijk stil, je hoort niets meer van de harde schijf.

Vraag: kan dit kwaad?

Als je de schijf in de hand houdt, voel je duidelijk de koppen bewegen. Nu de schijf los ligt, kunnen de koppen zich niet meer "afzetten" tegen de behuizing. Kan dat kwaad?

Is er kans dat de koppen nu "wiebeliger" zijn, en daardoor niet meer netjes het spoor volgen?

Kan ik temperatuurproblemen verwachten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijkt mij niet. Alle externe harde schijven liggen ook 'los'...

je moet er wel voorzorgen dat hij zijn warmte goed kwijt kan en piepschuim houd warmte tegen wat je kunt doen is tussen de ophanging van je harde schijf en de pc kast rubbereringetjes te doen . dit help vaak al heel goed

Het kan onder normale omstandigheden geen kwaad, als je schijf tenminste geen contact maakt met het metaal van de kast op de verkeerde punten (i.v.m. (kort)sluiting en andere elektrische schade) en als inderdaad de warmte weg kan. Het probleem komt op mij over als resonantie overigens.

Als jouw schijf veel poko poko doet, dan zou ik hem wel backuppen, want dat is niet goed. De levensduur zal dan wel bijna over zijn. Toegevoegd na 2 minuten: Niet goed, omdat zijn drive tabel niet goed is. Maar ik weet niet meer hoe dat gaat met tegenwoordige drives. Vroeger moest je alles instellen en als je een foutje maakte dan kreeg je ook van die tik geluiden.

Als er geen stof in kan komen kan het geen kwaad.

Zou hem toch gewoon vastzetten als je het vergeet of een ander verplaatst loop je het risico dat je ondrdelen zoals het moederbord beschadigd. Daarnaast kan je last krijgen van ongewenste warmte ontwikkeling. Waarom haal je niet een paar rubberringetjes ben je er ook vanaf.

Je kunt je schijf best op een laag vilt leggen. Dat doe ik ook wel eens als er in een kast onvoldoende plaats over is. Je hoeft ook niet bang te zijn voor warmte, stof, wiebelige koppen of onvoldoende aarding. Waar ik mij wel zorgen over maak is het geluid dat je HDD maakt. Meestal duidt dat erop dat de schijf zijn technisch einde nadert. Je kunt met een programma als HWinfo de SMART-info uitlezen en beoordelen of hij nog in orde is.

Bronnen:
http://www.hwinfo.com/

Dat kan niet zoveel kwaad. Echter, na een tijdje vergeet je 't glad. Als je dan je PC onder je arm pakt, knalt ie tegen de zijkant aan en kan kapot gaan door de schok. Als je HD gekke ongebruikelijke geluiden maakt, lijkt 't mij trouwens tijd om 'm te vervangen als je er belangrijke data op hebt staan. Wel zo nu en dan de stof verwijderen: onderin de kast verzamelt zich wat meer stof. Qua warmteontwikkeling valt 't wel mee. Google heeft een onderzoek gedaan onder duizenden harddisks, waaruit blijkt dat een paar graden warmer minder schadelijk is dan eerst gedacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100