Probleem met externe harde schijf

Ik heb een externe harde schijf. Deze heb ik al een poos in gebruik. Als ik deze echter nu via de windows verkenner wil benaderen dan krijg ik opeens de mededeling: "De schijf in station F: moet worden geformatteerd voordat u deze kunt gebruiken.".
Wat kan ik doen om mijn data te redden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je meerdere pc's hebt zou ik eerst even testen of daar zich ook het probleem voordoet. Is dat het geval dan zal je hem hoogstwaarschijnlijk opnieuw dienen te formateren.

Je kan proberen via: http://www.gratissoftware.nu/downloaden/pc-inspector.php je data over te zetten naar andere , of ander deel van je interne harde schijf. Voor zekerheid deze branden op DVD ;) Begrijp ik goed dat als je klikt op eigenschappen via "deze computer en dan F aanklikt" dat zo te zien de bestanden nog wel bestaan? Succes ! (overigens zijn er meer gratis file recovery progs) maar deze heb ik wel eens net op tijd succes mee gehad :)

Ik neem aan dat de schijf het voorheen wel nornaal deed, anders eens in een andere pc steken..... Levert dat niets op dan raad ik aan om een Linux cd te downloaden, Ubuntu is een goede optie maar heb je minder dan een pent4 met 512MB ram dan zou ik voor Chrunchbang of puppylinux gaan. Het voordeel in dit geval is dat je die linux cd niet hoeft te installeren op je pc maar rechtstreeks vanaf een cd kan opstarten en gebruiken en dus toch alle voordelen hiervan kan benutten. Linux leest heel vaak over de fouten van windows heen, ook heeft het een zeer goede tool om FAT bestands systemen te herstellen, de tool voor ntfs-3g zijn ook al behoorlijk stabiel. De kans is zeer groot dat je vanaf de linux cd wel bij je bestanden kan. Werkt dit niet???????? ECHT NIET ?????? Probeer dan het bestands systeem te herstellen: In Linux open partitioner Gparted vanuit het menu en bekijk welk bestandssysteem gebruikt is op de schijf, je C:\ schijf word in Linux weergegeven als : /dev/sda en je E/F/G als /dev/sdb/c/d etc. bv partitie 1 op je externe schijf zal waarschijnlijk /dev/sdb1 genoemd worden, vaak gemakkelijk te zien aan de grootte. Noteer het partitie nummer (bv: /dev/sdb1) en het bestandstype (bv: FAT32, NTFS of NTFS-3G). Ziet Gparted echter ook geen valide partitie dan mag je helaas gaan formatteren ben ik bang. Een allerlaatste optie in dat geval zou zijn om te pogen om het programma dd te gebruiken in de hoop de informatie van een niet aankoppelbare schijf naar een andere schijf te kopieren: Maak een bit-copy backup van je bestanden: Google: Backups maken in linux met dd Ziet Gparted wel valide partities maar kunnen deze niet worden aangekoppeld (ge-mount) dan is het raadzaam om toch nog wat te googlen Google: herstel "jouwbestandssysteem" bestandssysteem Linux Afhankelijk van je bestandssysteem kan je ook dosfschk ntfs-utils of dosfstools aan je zoek opdracht toevoegen en met die tools zal het 99% zeker op te lossen zijn als je al zo ver bent gekomen. Succes PS: als je voor de Linux optie kiest kan je misschien beter meteen installeren, dan kan je tenminste ext3 en ext4 bestandssystemen gebruiken, daar komen dergelijke fouten bijna nooit op voor of worden automatisch hersteld :) PS2: kies je niet voor de Linux aanpak dan is dd wel beschikbaar voor windows maar de andere tools niet bij mijn weten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100