Probleem met externe harde schijf

Ik heb een externe harde schijf. Deze heb ik al een poos in gebruik. Als ik deze echter nu via de windows verkenner wil benaderen dan krijg ik opeens de mededeling: "De schijf in station F: moet worden geformatteerd voordat u deze kunt gebruiken.".
Wat kan ik doen om mijn data te redden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je meerdere pc's hebt zou ik eerst even testen of daar zich ook het probleem voordoet. Is dat het geval dan zal je hem hoogstwaarschijnlijk opnieuw dienen te formateren.

Je kan proberen via: http://www.gratissoftware.nu/downloaden/pc-inspector.php je data over te zetten naar andere , of ander deel van je interne harde schijf. Voor zekerheid deze branden op DVD ;) Begrijp ik goed dat als je klikt op eigenschappen via "deze computer en dan F aanklikt" dat zo te zien de bestanden nog wel bestaan? Succes ! (overigens zijn er meer gratis file recovery progs) maar deze heb ik wel eens net op tijd succes mee gehad :)

ga na of je iets anders hebt gedaan. Wat zomaar zou kunnen: Is het een hardeschijf die groter is dan het windows maximum van 137Gb? Dan kan het zijn dat je windows installatie acceptatie van grote schijven aangezet moet krijgen. Anders snapt windows niet meer wat er op de schijf staat. Heel vervelend: Windows schrijft wel naar de scjijf, maar voorbij 137Gb gaat hij domme dingen doen. Ik ben zo een keer mijn complete foto-archief kwijt geraakt. Ik heb mijn schijven anders geformatteerd & in mijn registry (windows 2000) onderstaande stappen uitgevoerd, en het was opgelost. Meer info op http://www.datarecovery.com.sg/data_recovery/large_disk_size_120gb_barrier_for_windows.htm windows 2000: o enable 48-bit LBA large-disk support in the registry: * Start Registry Editor (Regedt32.exe) * Locate and then click the following key in the registry: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters * On the Edit menu, click Add Value, and then add the following registry value: Value name: EnableBigLba Data type: REG_DWORD Value data: 0x1 * Quit Registry Editor.

Ik neem aan dat de schijf het voorheen wel nornaal deed, anders eens in een andere pc steken..... Levert dat niets op dan raad ik aan om een Linux cd te downloaden, Ubuntu is een goede optie maar heb je minder dan een pent4 met 512MB ram dan zou ik voor Chrunchbang of puppylinux gaan. Het voordeel in dit geval is dat je die linux cd niet hoeft te installeren op je pc maar rechtstreeks vanaf een cd kan opstarten en gebruiken en dus toch alle voordelen hiervan kan benutten. Linux leest heel vaak over de fouten van windows heen, ook heeft het een zeer goede tool om FAT bestands systemen te herstellen, de tool voor ntfs-3g zijn ook al behoorlijk stabiel. De kans is zeer groot dat je vanaf de linux cd wel bij je bestanden kan. Werkt dit niet???????? ECHT NIET ?????? Probeer dan het bestands systeem te herstellen: In Linux open partitioner Gparted vanuit het menu en bekijk welk bestandssysteem gebruikt is op de schijf, je C:\ schijf word in Linux weergegeven als : /dev/sda en je E/F/G als /dev/sdb/c/d etc. bv partitie 1 op je externe schijf zal waarschijnlijk /dev/sdb1 genoemd worden, vaak gemakkelijk te zien aan de grootte. Noteer het partitie nummer (bv: /dev/sdb1) en het bestandstype (bv: FAT32, NTFS of NTFS-3G). Ziet Gparted echter ook geen valide partitie dan mag je helaas gaan formatteren ben ik bang. Een allerlaatste optie in dat geval zou zijn om te pogen om het programma dd te gebruiken in de hoop de informatie van een niet aankoppelbare schijf naar een andere schijf te kopieren: Maak een bit-copy backup van je bestanden: Google: Backups maken in linux met dd Ziet Gparted wel valide partities maar kunnen deze niet worden aangekoppeld (ge-mount) dan is het raadzaam om toch nog wat te googlen Google: herstel "jouwbestandssysteem" bestandssysteem Linux Afhankelijk van je bestandssysteem kan je ook dosfschk ntfs-utils of dosfstools aan je zoek opdracht toevoegen en met die tools zal het 99% zeker op te lossen zijn als je al zo ver bent gekomen. Succes PS: als je voor de Linux optie kiest kan je misschien beter meteen installeren, dan kan je tenminste ext3 en ext4 bestandssystemen gebruiken, daar komen dergelijke fouten bijna nooit op voor of worden automatisch hersteld :) PS2: kies je niet voor de Linux aanpak dan is dd wel beschikbaar voor windows maar de andere tools niet bij mijn weten.

Ja ik zou het ook proberen via de linux optie aangezien alle schijven dan opengaan. En anders eventueel op een andere computer aansluiten en een backup maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100