Waarom bewegen de koppen van mijn harde schijf tijdens "offline data collection" voor SMART?

Als ik mijn externe harde schijf aansluit op de computer, begint hij geluid te maken alsof de koppen continu heen en weer bewegen. Het klinkt als het typische enigzins onregelmatige getik van koppen die heen en weer gaan.

Als ik "offline data collection" voor SMART uitzet, houdt het geluid op.

Als ik hem een hele tijd zijn gang laat gaan, houdt het geluid uiteindelijk ook op. Kennelijk zijn alle SMART-data dan verzameld. Na een tijd gebruik begint hij echter een nieuwe ronde data-verzamelen.

Ik heb gedacht aan het verplaatsen van gegevens van bijna-kapotte sectoren naar reservesectoren, maar in de SMART-gegevens blijft de "relocated sector count" al tijden hetzelfde, dus dat zal het niet zijn.

In de SMART-status zie ik daadwerkelijk dat "offline data collection" ofwel "ongoing" is (dan maakt de schijf geluid), ofwel "completed" (dan is hij stil).

Mijn vraag is:
Waarom moeten de koppen bewegen om SMART-gegevens te verzamelen? Wat wordt er dan gelezen en/of geschreven?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij SMART-gegevens verzamelen wordt de hele harde schijf getest, dus er wordt gelezen. Ik ben geen Hard Disk expert, maar ik zou het SMART report lezen en waarschijnlijk staat daar het antwoord in. Of je hardschijf naar een harddisk expert brengen, want het feit dat hij zoveel lawaai maakt klinkt niet gezond en uitzetten van de SMART-tests zou ik alleen doen al je zeker weet dat hardschijf gezond is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100