Zit er verschil in snelheid van USB 2.0 harddisks?

3.0 is sneller als je een 3.0 aansluiting hebt, maar is er verschil in snelheid tussen 2.0 harddisks en is dit dan alleen de RPM die dit bepalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is naast rpm vooral de grootte en dichtheid van de 'platters' die de snelheid bepalen. Platters (de losse schijven in een harddisk) met een lagere dichtheid hebben de informatie dichter op elkaar waardoor deze sneller gevonden kan worden. Zo zijn er 5400 rpm harddisks die door deze techniek sneller zijn, dan schijven die op 7200 rpm draaien.

Het verschil zit hem grotendeels in de controller die de harddisk van pata / sata omzet naar USB. Harddisks van tegenwoordig kunnen allemaal relatief hoge snelheden aan, hoger dan de 480 megabits theoretische snelheid. Snelheid tijdens het kopiëren of lezen word de de snelheid bepaald door de grootte van bestanden. 1 gigabyte aan data met 1 bestand gaat veel sneller dan 1 gigabyte bestaande uit 1000 kleine bestanden. Het wordt zelfs soms aangeraden om lagere snelheid (RPM) voor disken te nemen, dit scheelt stroom en geluid en zoals ik eerder beschreef zou het qua snelheid niet uit moeten maken.

De harddisk die in USB 2.0 of 3.0 casings zitten zijn HDD's die je ook zo in een laptop kan stoppen of andersom. Een HDD die in een USB 2.0 casing zit wordt ALTIJD afgeremd door USB 2.0 Een HDD die in een USB 3.0 casing zit heeft hier geen last van, dan wordt het dus wel interessant hoe snel de HDD is, dit is afhankelijk van de datadichtheid en van het aantal RPM. (zoals is uitgelegd). Een hele snelle SSD zou theoretisch wel weer tegen de limieten van USB 3.0 op kunnen lopen, maar daar heeft de interne SATA aansluiting in een laptop ook al weer bijna last van. Het gaat altijd om de langzaamste schakel in het proces, met USB 2 was dit heel lang de verbinding geweest terwijl de HDD veel sneller kon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100