Gaat het batterijtje op het moederbord sneller leeg als de computer uit staat en de stekker uit het stopcontact is?

Deze vraag stelde een oom mij toen hij het batterijtje had moeten vervangen. De computer is 3 jaar oud. Dus lijkt het mij wel redelijk dat het batterijtje leeg kan zijn.
Maar in de computerzaak waar hij een nieuw batterijtje kocht vroeg men of hij ook wel eens de stekker uit het stopcontact trok. toen mijn oom dit bevestigde zei men dat dit ook weel eens de oorzaak kon zijn dat batterijtje zo snel leeg was. Mij lijkt dit klinkklare onzin.
Maar een kennis van mijn oom, waar hij de computer had gekocht gaf hetzelfde antwoord als in de computerzaak.
Toen ik een collega van mij de vraag stelde had hij dezelfde mening als ik. Misschien een batterijtje van mindere kwaliteit. Maar 3 tot 4 jaar voor een batterijtje leek hem ook normaal.
Wie heeft er gelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het batterijtje op het moederbord staat los van de netstroom. Het batterijtje zorgt is om de tijd bij te houden en de settings van de bios opslaan.

Als ik mag: Het is complete onzin. De batt. in mijn comp zit er al 8 a 9 jaar in en geeft geen problemen. Ook niet als de comp. geruime tijd niet wordt gebruikt en de stekker uit het stopkontakt is. Slecht batt. denk ik. Meer niet. Of ze hebben oud voor nieuw verkocht. Maar dat denk ik weer niet. Immers men kent elkaar.

qua stekker eruit: ja dat kan. je computer heeft een vorm van stroom nodig om de gegevens in de cmos te bewaren, als hij uit gaat, en de stekker eruit, gebruikt je computer het batterijtje anders gebruikt de computer een miniem voltage van je voeding. bewijs: ik zit nu zonder batterijtje, maar als ik mn stekker er nu uit trek is mn bios leeg.. (en als ik hem erin laat doet pc et gewoon..)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100