Is defragmenteren van je laptop veilig?

Ik wil graag mijn laptop defragmenteren. Heb het juiste programma maar ik weet niet of dit wel veilig is en welke risico's er aan verbonden zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt er vanaf. Heeft je laptop een ssd-drive? Dan mag je niet defragmenteren! Je verkort dan de levensduur van de ssd-drive en de prestaties zullen er onder lijden. Een ssd-drive dient op een heel andere manier gedefragmenteerd te worden dan een klassieke harde schijf. Daarom defragmenteren ssd-drives zichzelf automatisch als ze even niets te doen hebben. Als je dan met defragmentatiesoftware aan de slag gaat, stuur je dit alleen maar in de war. Heb je een klassieke harde schijf? Dan is het enige risico overbodige slijtage (hoewel zo'n harde schijf natuurlijk wel wat kan hebben). Daarom zou ik enkel defragmenteren als de inhoud van de schijf voor meer dan 20% gefragmenteerd is. Anders heeft het niet zoveel zin.

Ik heb nog nooit problemen met het defragmenteren gehad, maar toch schijnen er wel een paar risico's aan te zitten. Als je te vaak defragmenteert dan verkort dit de levensduur van je harde schijf. Aangezien deze doorwerkt tijdens het defragmenteren. Vaak defragmenteren is ook niet nodig. Dit is heel zeldzaam maar bestanden kunnen beschadigd raken (maak eerst backups van je belangrijkste bestanden). Het komt er op neer dat zolang je niet te vaak defragmenteert je niet echt veel risico loopt.

Bronnen:
http://www.auslogics.com/en/articles/defragment/

Maak altijd eerst een backup van je harde schijf wanneer je zeker wilt zijn dat je geen data verliest. Verder heb ik nog nooit gehoord dat iemand problemen had na het defragmenteren dus het is naar mijn mening veilig. Succes ermee!

Als jouw laptop een "normale" harde schijf heeft, en geen SSD, kan het absoluut geen kwaad te defragmenteren. Het zal alleen maar zorgen dat je harde schijf gedurende het werken met je PC minder hard hoeft te werken, dus dat verhaal over extra slijtage komt uit een dikke duim. Extra slijtage kun je juist verwachten als je je schijf NIET regelmatig defragmenteert, want als jouw schijf sterk gefragmenteerd is (en dat kan al na een paar dagen het geval zijn) moet die schijf , om jouw bestanden bij elkaar te zoeken, telkens heel veel bewegingen maken, om al die fragmenten bij elkaar te harken, constant en telkens weer. Als jij je schijf wel defragmenteert, vind hij eea veel makkelijker en met minder bewegingen. Heb je echter een SSD, dan heeft het geen zin, en extra lees/schrijf toestanden kun je in dat geval beter achterwege laten, omdat een SSD daar minder goed in is, en bovendien fragmentatie hier veel minder invloed heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100